1 logoCsaládi adókedvezmény 2016 évben - 2016. január 1-től jelentősen változnak a családi adókedvezmény szabályai. 2 gyerek után nő ez az összeg és a nyomtatvány kitöltésének módja és változik. Ez közvetlenül betudható a jövőre 15 %-ra csökkenő szja miatt, melyről részletesebben alább írunk. A munkavállalóknak tehát 2016-ban is érdemes kihasználniuk a családi adókedvezmény teljes összegét, melyet legkésőbb a májusi adóbevalláskor igényelhetnek.

A családi adókedvezmény mértéke 2016-ban egy eltartott gyermek után 10.000 forint, míg két gyermek esetén már 25000 forinttal növelt, vagyis 25.000 adómegtakarítást jelent. Ezt az adókedvezményt 2016-ban is igénybe vehetik az élettársi kapcsolatban élők és azok akiknek havi jövedelmük csak a minimálbér 2016-os összegével egyezik meg. Korábbi hírekkel ellentétben ugyan a minisztérium tervezte, hogy azoknak, akik 2016. január 1-je után születnek, kelljen adóazonosító szám, de az élet logikus szabályai felülírták ezt. Jelenleg Magyarországon mintegy 800 ezer gyermeknek nincs adóazonosítója. Ez a rendelkezés azt okozná, hogy a szülők idén az adóazonosító intézése miatt kifutnának az adókedvezmény igénylésére szabott határidőből. Azonban az intézkedés 2017. január 1-től kötelező jellegű lesz.

2016-ban kettő és három eltartott gyermek esetén is változnak azok az összegek, amelyek az adóalapot csökkentik, erről könnyedén tájékozódhat a 2016-os családi adókedvezmény kalkulátoron. A családi adókedvezményt élettársak is igényelhetik, amennyiben legalább egy éve regisztrált élettársi kapcsolatban élnek.

2016. január 1-jét követően az adókedvezmény igénybe vehető maximuma 32 százalék. Számszerűsítve, a házastársak összesített személyi jövedelemadója mellett a 7%-os egészségbiztosítási és a 10%-os nyugdíjjárulékból is levonható a családi adókedvezmény mértéke, ezáltal már közel 300 ezer család élhet a kedvezménnyel (15% szja + 7% egészségbiztosítási + 10% nyugdíj-biztosítási járulék). A gyermekenként havonta kapható adómegtakarítás összege a 2015-ben kapott 10.000 forintról 2019-re már 20.000 forintra nő. A kormány a 4 év alatt fokozatosan a duplájára emeli az adókedvezmény mértékét, évente 2.500 forinttal. Jövőre két eltartott esetén 12.500 forint lesz a megtakarítás a családi adókedvezmény igénylésével.

Családi adókedvezmény nyomtatvány 2016 - Az adókedvezmény igénylése továbbra is a munkavállaló munkáltatója vagy könyvelője irányába benyújtandó adóelőleg nyilatkozattal (családi adókedvezmény nyomtatvány) történik. A nyomtatvány célja, hogy a munkavállaló 2016-ban nyilatkozzon a családi adókedvezmény jogosultságáról, ezen belül is a gyermekek számáról, koráról és egyéb személyes adataikról. Elmulasztás esetén akár utólag, hónapokkal később (visszamenőlegesen) igényelhető, úgy, hogy az emelt nettó bér csak késve érhető el. A munkáltató végzi a bérszámfejtést majd, így fontos, hogy nem a hatóság felé kell leadni a kérelmet. Az elbírálás után a munkavállaló már 2016 februárjában számíthat a megemelt nettó havi bérre.


Előzmények:

Családi adókedvezmény 2015 - 2016 évre!
Változások történtek a családi adókedvezmény 2015 évi szabályozásában. A családi adó- és járulékkedvezmény az egyik legnagyobb jövedelempótló ellátás, amely sok százezer magyar családnak jelent nagyon komoly segítséget a napi megélhetés biztosításában. Ebből következően minden olyan módosítás, amely ezt az ellátást érinti, nagy érdeklődésre tarthat számot. Köztudott, hogy a kormány célja, hogy megállítsa hazánk népességének a fogyását, amelyhez az egyik legfontosabb eszköze a gyermekvállaláshoz kapcsolódó ellátások számának, illetve összegének a növelése. A kormány céljának elérése végett folyamatosan finomítja az ellátásokat érintő szabályozásokat, hogy azok, lehetőleg minél inkább gyakorlatiasabbá, és felhasználhatóbbá váljanak. Nézzük is meg, hogy mit is kell tudnunk a családi adókedvezmény 2015. évi változásairól.

A családi adókedvezményt azok után a gyermekek után lehet igénybe venni, akikre nézve az igénylő családi pótlékban részesül, és akik egyben kedvezményezett eltartottnak számítanak. Az igénylő felé feltétel, hogy rendelkezzen adó és járulékköteles jövedelemmel. A családi adókedvezmény igénylése szempontjából kedvezményezettnek számít a magzat, fogantatásnak 91. napjától, a gyermek, akire nézve a magánszemély családi pótlékra jogosult, a gyermek, aki a családi pótlékra saját jogon jogosult, és végül a magánszemély, aki rokkantsági járadékban részesül.   

Most azonban térjünk rá azokra a változásokra, amelyek 2015. január 01-én léptek érvénybe. Az első módosítás, egy pozitív változást jelent, ugyanis kiterjesztésre került a jogosultak köre. Ez azt jelenti, hogy 2015-től a családi pótlékra jogosult szülő, családi pótlékra nem jogosult házastársa is megigényelheti a családi adókedvezményt. További változás, hogy, ha a magánszemély az összevont adóalapját képező jövedelmét olyan kifizetőtől kapja, aki adóelőleget megállapító munkáltatónak, illetve magánszemély részére rendszeres bevételt juttató kifizetőnek minősül, akkor a kedvezmény érvényesítésére vonatkozó nyilatkozatot adhat a kifizetőnek. Fontos, hogy a munkáltató által elkészített adóbevallásban fel legyen tüntetve azoknak a gyermekeknek az adóazonosító jele, akikre nézve a családi adókedvezményre jogosult a magánszemély.

A családi adókedvezmény 2 gyermek esetén 2016. január 01-től fog várhatóan emelkedni 2.500 Ft-tal, minden évben, egészen 2019-ig, amikorra is, a kedvezmény mértéke el fogja érni a jelenlegi dupláját. 2015-ben a járulékkedvezmény mértéke 1 és 2 kedvezményezett gyermek esetén, az összevont adóalapot 62.500 Ft-tal csökkenti, míg 3 vagy több gyermek esetén, gyermekenként 206.250 Ft-tal. Az adókedvezmény kiszámításánál már nem csak a fizetendő adóból lehet leírni a kedvezményt, hanem a 7 % egészségbiztosítási járulékból, és a 10 % nyugdíjjárulékból is, így akik eddig minimálbérrel voltak bejelente, azok is maximálisan ki fogják tudni használni a kedvezményt 2 gyermek esetén.

Ezt kell tudnia a családi adókedvezményről!

A családi adó kedvezmény lehetőségnek óriási jelentősége lesz 2015 - 2016 év során is a családok életében, anyagi helyzetüket nagymértékben befolyásolja, hogy mennyi kedvezményre jogosultak. A legfontosabb, amivel tisztában kell lenni, hogy az adókedvezmény ettől az évtől kibővítésre került, még pedig azoknak a köre bővült, akik igénybe vehetik. Ezen felül új dolog ebben az ügyben, ,hogy a 16 százalékos szja mellett az adókedvezmény már kiterjed a 7 százalékos egészségbiztosítási járulékra, valamint a 10 százaléknyi nyugdíjjárulékra is. Forintban meghatározva az adókedvezmény változatlan, tehát gyermekenként egy hónapra 1 és 2 gyermek esetén 10.000 forint vonható le, három, illetve több gyermekes családban pedig 33.000 forint.

A családi adókedvezmény 2015 - 2016 években elsősorban azokat a családokat fogja kellemesen érinteni ahol három, vagy ennél több gyermek van, hiszen ha végzünk egy gyors számítást, akkor kiderül, hogy három gyermekre tekintettel havi 300 ezer forintos bruttó jövedelemmel számolva nettó 51.000 forinttal növekszik meg család bevétele. Nem lesz azonban ilyen számottevő a növekedés ott, ahol egy, illetve két gyermek van, hiszen az szja levonását követően már nem marad fenn akkora összeg, melyből még a továbbiakban jelentős kedvezmény lehetne érvényesíthető főként úgy, hogy esetleg mind a két szülő szeretné a kedvezményt érvényre juttatni.

 

Ezt tudnia kell: Adókedvezmény 2, 3, 4 vagy 5 gyermek esetében

Minden szülő érvényesítheti magánszemélyként a családi adókedvezményt akkor, hogyha olyan gyermeket nevel, aki után családi pótlékot folyósítanak, illetve aki után jár a családi pótlék. nem érvényesíthető azonban abban az esetben, ha valaki gyámi minőségben vagyonkezelői joggal felhatalmazott, vagyonkezelő eseti gondnoki minőségben, valamint nem érvényesíthető a kedvezmény amennyiben a gyermek gyermekvédelmi gondoskodás alatt áll, vagy gyermekotthonban nevelik, illetőleg az egyébként a családi pótlékra jogosult személy büntetés végrehajtási intézményben van. Jár viszont 2015-2016-ban is a családi adókedvezmény a várandós kismamáknak, illetve a vele egy háztartásban élő házastársnak is, valamint annak a gyermeknek, aki saját jogon kapja a családi pótlékot. A családi adókedvezményt egy személyre tekintettel természetesen egy alkalommal lehet csak érvényesíteni, azonban a kedvezmény megosztható, így a szülők mindketten feltüntethetik a megosztott összeget az adóbevallásukban.

Ami a családi adókedvezmény
2015-2016-os érvényesítését illeti, érdemes megjegyezni, mi is ennek a menete. Az érvényesítést az adóbevallást megelőzően, illetve azzal egy időben kell megtenni, tehát a bevallás előkészítésekor igen lényeges, hogy minden érintett tisztában legyen azzal, mit kell tennie. Egy erre rendszeresített formanyomtatvány kitöltése az első lépés, melyet itt a mi oldalunkon azonnal el is lehet érni, letölteni és kinyomtatni igen egyszerű módon. Amennyiben hozzálátunk az adózást megelőző papírok, iratok kitöltéséhez, majd leadásához, az itt letölthető nyomtatvány már természetesen minden aktuális kérdést tartalmaz, tehát minden további nélkül használható, hogyha esetleg a munkahelyünk nem bocsátja rendelkezésünkre. Nagyon oda kell figyelni az adatok beírásakor, és főleg arra, hogy a megszabott határidőn belül a nyomtatvány leadásra kerüljön, nehogy kicsússzunk az időből. Akkor ugyanis, hogyha beleesünk ebbe a hibába és a munkáltatónk nem kapja kézhez időben a nyomtatványt, könnyen lecsúszhatunk a családi adókedvezmény érvényesítéséről, ami igen csak nagy anyagi veszteséget okozna, hisz ebben az esetben a munkáltató az adatközlés hiányában nem tudja és nem is fogja figyelembe venni az igényünket, mivel ez a formanyomtatvány, melyen a családi adókedvezmény igényünket bejelentjük, egyben az adóelőleg nyilatkozatunk is.

Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás