Levesek
Ha esetleg egy nagyobb fej kelkáposztát vásároltunk és a főzelék mellett nem tudjuk, mire használhatnánk fel, akkor bizony ez a nekünk való recept. Nagyon gazdag és laktató leves, amit ha úgy tartja kedvünk akár kenyérrel is fogyaszthatunk. Akár kolbásszal vagy virslivel is elkészíthető, ízlésünktől függ. Egy biztos, bármelyikből is főzzük finomat fogunk feltálalni.
A medvehagyma egyre kedveltebb gyógynövény már hazánkban is. Nevét arról kapta, hogy még a barnamedvék is szívesen fogyasztják terméseit és még gyakran a föld alól is képesek kiásni. Erős fokhagyma illata van, kora tavasszal (április-május környéke) jelennek meg levelei, melyek a nyár közepén elszáradnak. Igazi tavaszi kuriózum, szokták a tavasz hírnökének is nevezni. Hazánkban őshonos növény, de csak nemrég vált felkapottá és már elég kedvelt alapanyag lett a konyhákban.
Bővebben: Igazán jó medvehagyma leves recept és az elkészítése
Bár a nagy hidegnek egyelőre vége, még mindig jóleshet egy finom, gőzölgő leves. A bableves a magyar konyha egyik legtöbbször főzött étele. Készíthetjük szárazbabból, fejtett babból vagy akár zöldbabból is. Ráadásul a három fajtát különböző húsokkal és zöldségekkel variálva rengeteg változatot ki is tudunk próbálni. Nagyon laktató és gazdag leves, amit bármelyik évszakban elkészíthetünk bármilyen eseményre.
Krémleves szinte minden zöldségféléből készíthető és a burgonya mondhatni minden konyha alapanyaga, kedvelőinek kötelező. A krumplileves mennyei, sőt krémleves formájában még inkább feldobható az íz élmény. Ezen étel a levessel ellentétben nem a könnyebb fogások közé sorolandó, ajánljuk inkább főételek köreteként. Lássuk tehát:
Bővebben: Igazán jó fűszeres burgonya krémleves recept és elkészítése
A karfiol, mint zöldség eléggé megosztó. Sokan nem szeretik, mások viszont imádják. A karfiolból is rengeteg féle étel vagy levest lehet készíteni belőle. A karfiol, mint a brokkoli is virágrügy, melyek Kis-Ázsiából származnak illetve megtalálhatóak még a Cipruson és a Földközi tenger partvidékén. Az angolok és a franciák az 1600-as években dobták piacra és ezután terjedt el Európában is a fogyasztása. Akár szeretjük, akár nem azt tudnunk kell, hogy szénhidrátokban elég szegény, viszont élelmi rostokban annál inkább gazdagabb. Magas C-vitamin, folsav illetve ásványi anyag tartalma van. A rákos megbetegedések ellen is jótékony hatással bírnak illetve a máj funkcióját is segíti. Daganatok és a prosztata kialakulásának esélyét is csökkentik. Sokféle ételt készíthetünk, salátát, leveseket vagy főételnek is kiváló párolva vagy rántva. Illik hozzá akár valamilyen köret formában a sajt, dió, sonka, mandula és a petrezselyem is.
Bővebben: Igazán jó karfiol krémleves recept és az elkésztése
Bizony a maradék húslevesből ezt a receptet is el tudjuk készíteni. Anélkül hogy bármi kárba veszne, inkább használjuk fel egy másik recept alapanyagaként, mint ahogy ebben a receptben is. Aki esetleg nem igazán rajong a zöldségekért, azok figyelmébe is ajánljuk, mivel egy igazán krémes és husit is tartalmazó leves. Nem fogunk csalódni, ha elkészítjük.
A fácán húsa rendkívül ízletes, viszont az idősebb madarak húsát ajánlatos 1-2 napig érlelni. De a tenyésztett madárhús az érleléstől megromolhat. Így erre figyeljünk. Fehérjében igen gazdag, nem zsíros, ezért a kalóritartalma csekély. Sokféleképpen el tudjuk készíteni, a leves mellett bármit készíthetünk ebből a húsból is. A leves mellé tálalt sajtos piskóta pedig igazán feldobja. A húsnak köszönhetően nagyon ízletes, zamatos levest tudunk készíteni. A piskótát pedig bármilyen formában tudjuk tálalni, ami igazán feldobja a levesünk külalakját is.
Bővebben: Igazán jó fácánerőleves sajtos piskótával recept, elkészítés
Mindenki jól ismeri a klasszikus zöldborsó levest, amit akár annyira kiadósan is elkészíthetünk, hogy főételként elég akár egy süteményt tálalnunk. Ám ha szeretnénk kicsit feldobni ezt a receptet is, akkor mindenképp készítsük el a következő recept szerint. A tejszín egy igazán finom, krémes állagot és ízt ad levesünknek!
Bővebben: Igazán jó tejszínes zöldborsó leves recept és elkészítése
Ha szeretnénk egy könnyű, de mégis ízletes és laktató levest készíteni, akkor ezt mindenképpen tálaljuk egy menü alkalmával. Maga a zöldségleves is nagyon finom és egyben egészséges is, ám ha teszünk bele csirkehúst – teljesen mindegy melyik részét, akár combot, akár csak szárnyakat is rakhatunk bele -, abban az esetben egy sokkal teltebb ízt fog adni számunkra.
Bővebben: Igazán jó zöldségleves csirkehússal recept és elkészítése
Az egrest, mint gyümölcsöt lehet, hogy nem igazán ismerünk, illetve nem sűrűn látunk olyan receptet, ahol alapanyagként megemlítenénk. Tudni kell róla, hogy ha féléretten szüretelik le, akkor az íze fanyar. Ilyen esetben inkább mártások, kompótok, gyümölcslevek vagy épp dzsemek alapanyagaként szolgálhat. Viszont ha már megérettek, akkor kellemesen savas illetve zamatos lesz az íze. Az íze illetve az elkészítése is megér egy próbát.