Utazás


1 logoBudapest és Szeged között a Homokhátság közepén található. Bács-Kiskun megyénk megyeszékhelye ez a gyönyörű város. A régi kereskedelmi utak csomópontján jött létre, amely utak még ma is léteznek. Dinamizmusát is ennek köszönheti. Kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően nagy történelmi múlttal rendelkezik. Az állattenyésztés illetve a növénytermesztés erősen hatással volt a város fejlődésére. Eme gazdasági háttér tette lehetővé a dinamikus fejlődést a 19-20. században. A város életében nagy fordulópontot jelentett 1951, mivel ebben az évben választották meg székhellyé. Ez azt eredményezte, hogy a finommechanikai illetve az egyéb feldolgozóipar is letelepedett itt. 40 év alatt a város lakosságának a száma több mint kétszeresére nőtt. A város gyors fejlődését a külföldi befektetők pénze is segítette. A gazdasági szerepét erősítette az M5-ös autópálya átadása is.


1 logoA város Hajdú-Bihar megye földrajzi közepétől nem messze, Budapesttől mintegy 230 km-re fekszik. Keleti irányba 35 kilométerre már a román határ található. A város területe kb. 46.165 hektár. Rengeteg főút indul ki innen illetve érintik is a város, vasút illetve az M35-ös autópálya mellett. Ma Magyarország második legnépesebb városa Debrecen. A lélekszámokat nézve a 18. században volt a legnagyobb város, Budát, Pestet és még Pozsonyt is megelőzve. Lakosok száma napjainkban kb. 206.000 fő. A városban háromféle tömegközlekedési eszköz vehető igénybe, (villamos, autó-, illetve trolibusz) összesen 69 féle járat útján. A kötött pályás járműveket 1-től 9-ig terjedő sorszámmal látták el, a 10 felettiek már az autóbuszokat jelölik.


1 logoA város neve a „kapu” és a „vár” szóösszetételből származik, a mocsaras Kapos-völgyben a 13. században felépített várra emlékeztet. A település neve először 1009-ben, Szent Istvánnak a pécsi püspökség határait kijelölő alapítólevelében jelent meg. Kaposvár a Kapos folyó két partján, a Somogyi-dombság területén fekszik, csodálatos környezetben, a Zselic lankái között. Déli részén húzódik a Zselici Tájvédelmi Körzet.


1 logoVeszprém (németül Wesprim vagy Weißbrunn, latinul Vesprim) megyei jogú város a Dunántúlon, Veszprém megye székhelye. Egyetemi város, és a közismert neve a „Királynék városa”. Veszprém Budapest felől közúton, az M7-es autópályán, majd Székesfehérvárnál a 8-as főútra letérve érhető el a leggyorsabban. Győr felől a 82-es, Graz-Körmend felől a 8-as, Balatonfüred felől a 73-as úton, Tapolca felől a 77-es főúton közelíthető meg. Vonattal a Székesfehérvár – Szombathely-vasútvonalon vagy a Győr – Veszprém-vasútvonalon érhető el. A korábbiakban - főként balatoni turisták által - kedvelt Alsóörs – Veszprém-vasútvonalat felszámolták.


1 logoSzeged, Csongrád megye központja, lakossága 175 ezer fő. Az Alsó-Tisza vidékhez tartozó Dél- Tisza-völgy tájegységben helyezkedik el. A Tisza két partján terül el a fővárosunktól délkeletre. Szeged központnak mondhatni a gazdaság, a kultúra, az oktatás és a tudomány ágában egyaránt. Megyeszékely lett 1961-ben és 1970-es években növekedett a város, mivel több környező települést is hozzácsatoltak. Több ismert magyar ember számára nyújtott otthon ez a város: Móra Ferenc, Babits Mihály, József Attila és Tömörkény István. Az idegenforgalma is jelentős, mivel nevezetességei és látnivalói vonzzák az utazókat. Számos hotel, panzió és szálláshely áll rendelkezésére a pihenni vágyóknak. Ha esetleg karriert vagy tanulmányokat szeretnénk tovább fejleszteni, akkor az ingatlan piacon erre is találunk megoldást, mind a kiadó, mind pedig az eladó lakások terén.

  
Ezt már olvasta?Bezárás