Napi egészség

 


10 jel a cukorbetegségre - A jelek között fellelhető a hirtelen fogyás, a folyamatos szomjúságérzet, a végtagok zsibbadása illetve a szokottnál lassabban gyógyuló sebek is. Íme, 10 jel a cukorbetegségre.


1 logoTyúkszemnek azokat a kis elszarusodott kinövéseket nevezzük, melyek a lábon képződnek. Ezt a megkeményedett hámsejtekből kialakult tyúkszem hátterében a folyamatos felületi súrlódás áll. Egyfajta védekező mechanizmus következtében, mivel a bőrünk így védekezik. Általában a láb azon területén alakulnak ki, ahol a bőrünk csak kis terhelést bír el. Akárhol megjelenthet ez a fajta kérgesedés, ahol csak a bőrünk súrlódik, és ez bizony tovább is terjed, illetve terjedhet.


1 logoA kopaszodást vannak, akik szexinek tartják, míg mások zavarónak. Ezzel a problémával legtöbbször a férfiak küzdenek, de ugyanakkor a nők is tarthatnak tőle. Érdekes megoldással állt elő ezzel kapcsolatban egy kutatócsoport. A statisztika azt mutatja, hogy a 40 és 50 éves korú férfiak fele szenved a kopaszodás valamely formájától. Ám a kopaszodás hátterében a leggyakoribb a nemi hormon alapú. A nők esetében is ez a hajhullási forma okozza a hajkorona elvesztését.


1 logoNagyon sokan panaszkodnak arra, hogy nem bírnak lefogyni, nem megy nekik, már mindent kipróbáltak. Egy nagyon nagy titokról rántjuk most le a leplet, ami nem más, mint a kevesebb étel fogyasztása. Így oldható meg egy igazán jó fogyókúra – nagyon jó tippeket találsz itt! Az, hogy a legnagyobb titok az ételadag minimalizálása, az halálosan komoly, hiszen hogy ha kevesebb ételt viszünk be a szervezetbe, akkor fogyni fogunk, mert minél több tápanyagot viszünk be, annál jobban fenn tudja tartani magát a felépített szerkezet, tehát nehezebb a súly csökkentése.


1 logoGondolom, vagyunk egy páran, akik küzdünk ezzel a problémával, ami kellemetlen, fájó, égő, viszkető és sokszor elkeseredünk, hogy soha nem fognak eltűnni. Maga az ekcéma egy viszketéssel járó bőrgyulladás, amit sok minden okozhat, például valamilyen külső vegyi anyag. De függhet az ember szervezetétől, pszichés állapotától illetve a hajlamtól is. Ha folyamatos stressz alatt vagyunk, nagyobb esély van arra, hogy szervezetünk gyengül és így nálunk is jelentkeznek a nem épp kellemes tünetekkel járó betegség.


1 logoA kávé egészséges is lehet egy új kutatási eredmény szerint. Ugyanis a kávé nemcsak feldob illetve a fejfájást is elmulasztja, hanem még ezek mellett csökkenti a kettes típusú diabétesz, a Parkinson - kór, a vastagbélrák illetve még a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét is! Több mint 126.000 ember szokásait 18 éven át tartó vizsgálata után a Harvard tudósai arra a megállapításra jutottak, hogy napi 1 - 3 csésze kávé fogyasztásával kismértékben csökkenthető a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázata. Míg ezt túllépve, napi 6 kávéval a férfiaknál 54, nőknél 30 százalékkal csökken a megbetegedés valószínűsége. A fenti eredmény összhangban áll a dán kutatók megállapításával is, ami szerint a kávé nagy mennyiségben fogyasztva egészségvédő tulajdonságokkal bír.


1 logoMenetrendszerűen megjelentek májusban a vérszívó szúnyogok, hogy csípésükkel sok kellemetlenséget okozzanak nem csak az emberek, hanem bizony a házi kedvencek számára is. Hogy meddig is tart a szezon, mikor csíp a szúnyog, és mely betegségek írhatók a vérszívó számlájára? A következőkben ismertetjük. A szúnyogfélék az egész világon előfordulnak, és a meleg illetve a nedves környezetet kedvelik elsősorban. Hazánkban jellemzően májustól szeptemberig vannak jelen, általában 1 - 6 hétig élnek. Idegesítő zümmögésük számukra pozitív tartalommal bír – valójában nem más, mint nászra hívó hang.


1 logoCukorbetegeknek készült az okostapasz - Gyorsan működő tapaszt fejlesztettek ki a kutatók cukorbetegek számára, amelyet könnyű használni, és amely nem mérgező, biokompatibilis anyagokból készült. Az egész rendszert személyre lehet szabni, figyelembe véve a cukorbeteg súlyát és inzulinérzékenységét, azaz az okostapaszt még okosabbá lehet tenni.


Aktualitasok hirportalA jövővel kapcsolatban nincs jó hír az allergiások számára, ugyanis tudósok szerint a kontinensen 2050-re a növény pollenjének koncentrációja megnégyszereződik. A század közepére a globális felmelegedés miatt egyre többen fognak szipogni és prüszkölni, majd Európában megnégyszereződhet a kontinens legnagyobb részén a parlagfű pollenjének szintje. Azért emelkedhet a pollenszint, mert lehetővé teszi a melegebb időjárás, hogy a parlagfű még több helyen meghonosodjon, és gyorsabban nő a széndioxid miatt. A klímaváltozással kapcsolatban nem álló körülmények is közrejátszanak a parlagfű elszaporodásában.


Az asztma a légutak betegsége, a pontos okát eddig nem ismerték. Az asztmás betegek légútjai igen érzékenyek, fokozottan reagálnak számos ingerlő tényezőre. A tudósok azonosították azokat a sejteket, amelyek a légutak összeszűkülését okozzák, ha azokat ingerlő, például szennyezésből származó anyagok érik. Egérkísérletekben, valamint asztmás és nem asztmás emberek légúti szöveteivel végzett kísérleteikben kimutatták, hogy a csontritkulás kezelésében használt kalciumreceptorgátló (calcilytic) szerek hatásosak lehetnek az asztma gyógyításában.


Az Európai Fogyasztói Központ igazgatója elővigyázatosságra intette a vásárlókat, akik egészségkárosodást szenvedhetnek a fogyasztószereknek reklámozott jogszerűtlen gyógyhatású készítményekkel. Elmondásuk szerint, a fogyasztószereknél nehéz a forgalmazó vállalatokat elérni, ezért megelőzésként a körültekintő vásárlást ajánlották. Célszerű független fórumokon és nem az adott reklám oldalán utána olvasni a fogyasztószereknek, tájékozódni annak megbízhatóságáról. Ugyanakkor semmilyen értékelés nem tekinthető kétségbevonhatatlannak.

  
Ezt már olvasta?Bezárás