kinek jar a lakhatasi tamogatas2015-2016 évben beáll néhány átalakulás a lakhatási támogatásokkal kapcsolatban. Ezek a változások főleg pozitív vonzattal fognak járni a későbbiekben. Azt tartják szem előtt a törvényalkotók, hogy ez a fajta támogatás nagyon elterjedjen, és sokan ismerjék, lehetőség szerint éljenek vele. A másik fő szempont, hogy jól lehessen használni. Azon akar segíteni ez a rendelet, hogy ha messze vagyunk a munkahelyünktől, kapjunk valamilyen anyagi támogatást, hogy maradjon valamennyi pénz a zsebünkben is.

Az ideiglenes lakások keresésének a támogatója. A lakhatási támogatásnak a feltételei az alábbi módon fognak változni 2015-2016 évben. Az, hogy kinek jár a lakhatási támogatás, az több összetevőtől is függ. Az egyik fontos feltétel, hogy 3 hónapja be kell, hogy legyen regisztrálva az adott személy a munkaügyi kirendeltségnél. Annak a feltételnek is meg kell lennie, hogy a támogatott személy munkahelye lakóhelyétől körülbelül 100 km-re van és az utazásnak, azaz az oda vissza útnak az ideje átlépi a napi 6 órát. Mindenképpen munkaszerződéssel kell rendelkezni, ami érvényes és nem szabad lakással rendelkeznie 100 km-en belül. Ráadásul nem szabad ugyan abban a településen lennie a munkahelyének. A másik, hogy amikor beadja valaki a kérelmet, akkor ne rendelkezzen aktív lakhatási támogatással. Végezetül pedig, jövedelmének nem szabad meghaladnia a minimálbér 300%-át. A támogatás mértéke minden esetben függ attól, hogy az illető egyedül költözik, vagy pedig egy, esetleg több családtagjával együtt. ennek tükrében a lakhatási támogatás mértéke 2015 – 2016 években az alábbiak szerint alakul:

  • 1 főre, vagy két fő nem közeli hozzátartozóval való együttköltözésekor az első hat hónapban legfeljebb 100.000 forint havonta, a második hat hónapban legfeljebb havi 60.000 forint, a harmadik hat hónapban legfeljebb 40.000 forint igényelhető havonta. Amennyiben minimum 2 fő közeli hozzátartozóval költözik a munkavállaló, az első hat hónapban havi 150.000 forint folyósítható maximum, a második hat hónapban legfeljebb 90.000 forint, a harmadik hat hónapban pedig az igényelhető összeg legfeljebb 60.000 forint lehet havonta.
  • A támogatás 18 hónapon keresztül folyósítható leghosszabb ideig, amennyiben pedig ez után is igényli valaki, a következő folyósításig el kell telni 36 hónapnak és ezt követően lehetséges újra igénylést benyújtani. A lakhatási támogatásban 2015-2016 években lehetőséget kapnak az igénylésre a köztisztviselők is, valamint azok, akik ösztöndíjas munkaviszonyban dolgoznak. A lakhatási támogatást e két évben is a lakóingatlan bérlésére kell és lehet fordítani, valamint e mellett a közüzemi díjak kiegyenlítésére.


2015-2016 évben már akkor is kérhetjük a lakhatási támogatást, ha tömegközlekedési eszközzel járunk dolgozni, de csak akkor, ha oda vissza minimum 5 óra az út. Tehát láthatjuk, hogy mekkora segítség ez azoknak az embereknek, akik messze laknak munkahelyüktől és időigényes nekik nap mint nap beérni és végigutazni ezeket a hosszú távokat. Ettől a hónaptól már arra is lesz mód, hogy  meg lehessen előlegezni egy havi lakástámogatást két alkalommal. Ez az egész rendelet azért jött létre, hogy levegye a terhet az emberek válláról a munkahely megközelítéssel kapcsolatos esetekben.

Tehát az egyik feltétel, hogy ne legyen közel a munka hely és több órába teljen eljutni, oda vissza utazni. Azok, akik úgy gondolják, hogy jogosultak erre a támogatásra, azok bátran használják ki az alkalmat és éljenek ezen lehetőségekkel, hogy ne kelljen még az utazásra fennálló költségeket is nekik állniuk. Ez egy nagyon nagy segítség, amit mindenképpen ki kell használni, hogy könnyebb legyen már csak abból a szempontból is, hogy a költségek nem nyomják annyira az ember vállát. Jó hogyha alaposan utánanézünk annak, hogy meg van-e nekünk minden feltétel, ugyanis csak így juthatunk hozzá ezekhez az összegekhez és így tudunk segíteni nem csak saját magunkon, de családunkon is.

Ezeket az információkat hasznosítva tudja elérni azt, hogy egy kis támogatást kapjon a mindennapokhoz és ezt mindenképpen meg kell tennünk, hogy ha szorult helyzetben vagyunk, ugyanis egy olyan döntés után, hogy nem élünk ezzel, talán meg fogjuk bánni. A mai világban, amikor szinte minden harmadik család munkagondokkal küzd, legalább átmenetileg óriási előnyt jelenthet, ha el tudunk fogadni egy állást, mert a lakhatási gond is megoldódik, ezért ennek a támogatásnak különösen nagy a jelentősége. Ezért érdemes minden esetben lépni, főleg, hogy ha ilyen helyzeti döntés előtt állunk, mert csak pozitívan jöhetünk ki az egészből még akkor is, hogy ha nem vagyunk annyira bizakodóak. Azt tanácsoljuk minden embernek, aki fontolóra veszi a támogatás igénylését, hogy egy percig ne habozzon, mert talán lemarad egy jó munkalehetőségtől, ami hosszú évekre visszavetheti a családot anyagilag. Reméljük, hogy hasznos információkkal tudtunk szolgálni és megfogadja a tanácsunkat miszerint minden esélyt meg kell ragadni ami segíteni tud nekünk és könnyebbé teszi életünknek ezen szakaszát.

Ön mit szól ehhez?
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás