Otthoni aktualitások


Előleg vagy foglaló - Melyik jár vissza? A leggyakrabban ingatlan adás-vételi szerződések esetén találkozhatunk a tévesen szinonimaként használt foglaló és az előleg fogalmával. Közös a két elnevezésben, hogy mindkettő egy ellenérték része, a vételár részlete, amellyel csökkenteni kell a vételár összegét. Természetesen, ha az adás-vétel végbemegy, nem jelentkezik különbség a foglaló és az előleg között.


Távfűtés panasz bejelentés - Ezt tudnia kell - A fogyasztóvédelmi hatóság és a távhűtés - Július 1-jétől hatályba lépő szabály szerint a fogyasztóvédelmi hatóság felé lehet fordulni, illetékes megyei, avagy fővárosi kirendeltségeknél lehet bejelenteni a távhűtés mérésével, díjfizetésével, számlázásával és mindenfajta elszámolással kapcsolatos jogsértéseket. A FEOSZ (Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége) 2016. július 1-jén hatályba lépett energiagazdálkodásról szóló módosítása emlékeztet arra, hogy új hatásköri szabályokat vezetnek be a távhűtéses közszolgáltatással kapcsolatban.


Ingyen építési telkek 2016 - 2017 - Senkinek sem kell? - Érdektelenek az ingyen telkek a községekben - Ingyenes telkeket biztosítanának az ott letelepedő fiatal családoknak számos vidéki község, ám a felmérések szerint az emberek elenyésző része mutat csak érdeklődést ezek iránt. A legtöbb faluban egy vagy kettő területet igényeltek, azonban akadt olyan is, ahol senki nem jelentkezett. Szükségessé vált az ingatlanok visszaperlése, mert a Győr – Moson - Sopron megyei Vágban már 8 éve próbálják értékesíteni az egyforintos telkeket. Ez idő alatt az önkormányzat kritériumait mindössze hárman teljesítették. A helyhatóságoknak problémáik voltak azokkal a érdeklődőkkel,akik szerkezetkész házat nem építettek négy év alatt sem a telekre.


Abban az esetben, ha Ön rendelkezik zárkerti ingatlannal, akkor minél előbb menjen be a földhivatalba és azt jegyeztesse be, méghozzá művelési ág alól kivet területként. Egy éven belül lehet ezt mostantól megtenni, utána viszont eladni nagyon nehéz lesz az át nem vezetett zártkertet.

Ha valaki szeretne külterületen ingatlant vásárolni, az bizony komoly problémát jelent. Ugyanazok a szabályok szerepelnek a termőföld illetve a szőlőbirtokok vásárlásának esetében, mint a városszéli zártkerteknél. A vásárlás akár egy fél évig is elhúzódó folyamat is lehet az új földforgalmi törvény rendelkezései alapján, és a vége akár az is lehet – méghozzá könnyen -, hogy a vevőt egy hivatal elutasítja.


Oldalunkon összeállítottuk Önnek a legfontosabb információkat ami egy albérleti szerződés megkötése alkalmával fontos lehet!


2016 - 2017 évre vonatkozó árszabás a földhivatalokban - Egy tulajdoni lapot vagy akár egy térképmásolatot akár otthonról is lekérhetjük, ahelyett hogy órákig sorban állnánk valamely Földhivatalban. Ehhez annyit kell tenni, hogy rendelkeznünk kell egy aktív ügyfélkapus rendszerrel és ezen kívül szükségünk van egy bankkártyára. Ha még nem rendelkezünk ügyfélkapuval, akkor ezt kormányhivatalban tudjuk kérni.


2016-tól számos igazolvány ingyenesen lesz igényelhető, ezek köz tartoznak többek között: lakcímkártya, személyi igazolvány, adókártya, jogosítvány, erkölcsi bizonyítvány, diákigazolvány pedagógus igazolvány, mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa. Ez év január 1-jétől illetékmentes, azaz ingyenes lesz számos hivatalos okmány kiállítása vagy pótlása. Ez nagyon pozitív változás, mivel ha sajnálatos módon ellopják bármely iratunkat vagy pénztárcánkat, nem kell több tízezret a pótlásra költenünk. 2016-tól a személyi igazolvány is megújulást hoz, és ennek igénylése teljes körűen ingyenes lesz, emellett a lakcímkártya is.


Az, hogy az emberek jó része azt hiszi csak a diákoknak illetve a nyugdíjasoknak jár utazási kedvezmény, tévhit. Ha nem vagyunk ebben a témában tájékozottak könnyen megeshet az is, hogy lenne jogosultságunk valamely kedvezményre, de nem vesszük igénybe. Természetesen a nagycsaládosok, a nyugdíjasok illetve a diákok olcsóbban tudnak utazni, de ezen kívül is még vannak lehetőségek.


A felmérés, amelyet 18 országban 18 ezer ember megkérdezésével végeztek, és amely azt is vizsgálta, miként viszonyulnak a magyarok a modern technológiához, a vállalat eddigi legnagyobb európai fogyasztókutatása.


1 logoIngyen milliók: kérdések és válaszok - Tele van a média ezzel a bombahírrel, miszerint a háromgyermekes, új lakásba költöző családok 10 millió forint vissza nem térítendő összeget kapnak, sőt emellé egy 10 millió forintos hitelt is biztosítanak kedvező feltételekkel.


1 logoVáltozás következik be a családi pótlék igénylésében. Eddig az eljárás a Magyar Államkincstáron keresztül történ. Így akinek gyermeke születetett, azok az elbírálás után már kaphatta is a havi támogatást. Ám most ez meg fog változni, mivel már teljesen másként kell igényelni azt. 2015. április 1-től a fővárosi illetve a megyei kormányhivatalok hatáskörébe fog tartozni a családi pótlék igénylése. A kormányablakoknál illetve a járási hivatalokban is lehet a pótlékkal kapcsolatban igényelni a kérelmet, melyet a kormányhivatal fog elbírálni.

  
Ezt már olvasta?Bezárás