mikor lesz a szavazas 2014Április 6.-án veszi kezdetét az országgyűlési képviselők választása, körülbelül 8 millióan jogosultak a választásra, azaz ennyi választó polgár vehet részt a szavazáson. Körülbelül több mint 10 ezer szavazó kör áll majd rendelkezésre. Ezen felül még 97 külképviseleten személyesen is leadhatja a voksát, aki külföldön tartózkodik, amennyiben a külképviseleti jegyzékbe felvetetik magukat március 29.-ig a helyi jegyzőnél. Tehát 1 hónap múlva kezdődnek a választások, ez egy fontos nap lesz, mivel most fog eldőlni, hogy marad-e a jelenlegi kormány vagy sem.


Azok a választópolgárok, akik már előre tudják, hogy a szavazás napján nem fognak lakóhelyükön tartózkodni, megtehetik, hogy más körzetben adják le voksukat, ehhez meg kell tenni az átjelentkezést az adott szavazókörzetbe. Erre április 4.-ig van mód, ezt is a lakóhely szerinti település jegyzőjénél lehet intézni. Ebben az évben a mostani választások alkalmával először lesz lehetőség arra, hogy átjelentkezés után is a lakóhely szerinti választókerületi jelöltre lehet voksolni. Szintén újdonság ez évben, hogy pártlistára szavazhatnak olyan magyar állampolgárok is, akik nem rendelkeznek magyarországi lakóhellyel, ők levélben adhatják le szavazatukat, amennyiben március 29.-ig felvetetik magukat a névjegyzékbe.

MEGOSZTOM másokkal is a Facebook-on!

Tehát mindenképpen
jegyezzük fel ezt az időpontot, hogyha szeretnénk elmenni szavazni és nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ha tehetjük, akkor mindenképpen tegyük meg. Nagyon fontos dátum ez, azoknak is, aki változást szeretne elérni, de azoknak is az, akik meg vannak elégedve a mostani helyzettel és nem szeretnének kormányváltást. Április 6.-án 16-óráig lesz lehetőségük leadni a voksokat. Így igyekezzenek időben leadni a szavazatokat, hogy le ne késsék a választásokat. Általában nagy sor szokott lenni, amikor megkezdődik a választás a külföldi szavazó helyeken is, így jobb ha minél előbb elintézzük. A külképviseleteken és levélben leadott egyéni választókerületi eredményeket a voksok hazahozatalát és megszámolását követően előreláthatóan április 12-ig fogják megállapítani, az országos listák eredménye pedig cca. április 25-én lesz tudható.

Bár még a választásokig van egy kis idő, addig is nézze meg az erőviszonyokat az oldalunkon!

  
Ezt már olvasta?Bezárás