Külföld


1 logoTöbb mint 50 méteres lángok csaptak fel a mai nap folyamán Horodilovo település közelében abból a föld alatti gázvezetékből ahonnan többek között Magyarországra is érkezik a gáz.1 logoA papíripar egy innovációnak köszönhetően, amelynek fejlesztése majdnem 14 évig tartott, újabb mérföldkőhöz érkezett. Az előállítást addig tökéletesítették, amíg nemcsak minőségben, árban is a hagyományos papír versenytársai lettek. Nemrég bemutattak egy forradalmian új típust, amely 80 százalékban búzaszalmából, 20 százalékban cellulózból készült, és várhatóan el is fogja érni a 100%-ot.


1 logoHamarosan felkészül Románia a NATO gépeinek fogadására. Aranyosgyéresen az otopeni 90-es számú légitámaszpont leszállópályájának átalakítását már megkezdték, ami lehetővé teszi a NATO katonai gépeinek, elsősorban az F16-osok, és a szövetség más szuperszonikus vadászgépeinek a repülőtér használatát. Erre elsősorban azért van szükség, mert a tévé szerint a NATO hamarosan nehézfegyverzetet (páncélozott csapatszállítókat és tankokat) is szállít Romániába.


1 logoRomániában júniustól 9 százalékra csökken a legtöbb élelmiszer általános forgalmi adója, ezért ott várhatóan fellendülhet a bevásárló turizmus, hiszen az olcsóbb beszerzés lehetősége több, határ menti településen lakó magyar családot a romániai boltokba csábíthat majd. Attól viszont nem kell tartani, hogy a nagy áfa különbség miatt elharapózik a feketézés az itthoni élelmiszerpiacon, de ha erre mégis lennének próbálkozások, akkor is a magyar piacon az online pénztárgéprendszer és az élelmiszer-szállítmányokat regisztrációs kötelezettség alá vonó elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer eleve alaposan megnehezítheti a feketézők dolgát.


1 logoAz államcsőd dátumát máris újra találgatják? Megközelítőleg három hét múlva egy szamuráj kötvényt kell Görögországnak törlesztenie. Szemben az IMF júniusi követeléseivel, amiket heti részletek helyett a hónap végén fizethetnek ki, ennél a kölcsönnél nincs ilyen könnyítési lehetőség, mivel a törlesztés csúszása egyenlő lenne a csőddel. Miközben a hétfő esti eurózóna csúcs résztvevői 48 órát adtak az athéni kormánynak, hogy megegyezzen hitelezőivel Görögország finanszírozásáról, a Bloomberg összesítéséből kiderül, hogy július 14-én mindenképpen eljön az igazság pillanata a görögöknek. Ekkor jár le ugyanis egy úgynevezett szamuráj kötvény, amelyet még 1995-ben vettek fel 20 milliárd jen értékben. Ez az állampapír japán jenben elszámolt kötvény, amelyet nem japán szervezetek bocsátanak ki a szigetország hitelpiacain.


1 logoEgyelőre „csak” óvatosságra intik a magyar turistákat a MERS - járvány miatt, ám akár szigoríthatja is hamarosan Dél - Korea biztonsági besorolását a Konzuli Szolgálat. Ugyan egyelőre a Magyar Konzuli Szolgálat Dél - Koreát az "aktuális biztonsági kockázatot nem rejtő országok illetve térségek" kategóriába sorolja, a Middle East Respiratory Syndrome (MERS) néven ismert betegség miatt azonban fokozott óvatosságra inti a Dél - Koreába utazó magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). A Külgazdasági és Külügyminisztérium kiemelte azt, hogy a helyzetet folyamatosan figyelemmel követik, Szöuli nagykövetségük a helyszínen tájékozódik, és abban az esetben, ha úgy ítéljük meg a helyzetet, akkor az ország biztonsági besorolását szigorítani fogják.


1 logoA bukaresti parlament ma tárgyalja a Klaus Johannis államelnök által tegnap előterjesztett, Románia 2015 – 2019-es időszakra vonatkozó nemzetvédelmi stratégiáját. Az államelnöknek a parlament elé kell terjesztenie elfogadásra a dokumentumot hivatalba lépése után hat hónapon belül. Az új védelmi stratégia szerint Románia számára elsősorban a közvetlen keleti szomszédságában keletkezett bizonytalanság, a Fekete - tenger térsége körüli konfliktusok befagyasztása, az energetikai piacok egyensúlyvesztésének előidézése illetve fenntartása, a kibertámadások, valamint emellett a terrorizmus jelent elsődleges fenyegetést. Ezek közül a legtöbb Oroszországgal hozható összefüggésbe, emiatt Románia a NATO-tagországok kollektív védelmére illetve saját intézményrendszere megerősítésére alapozza új nemzetvédelmi stratégiáját, mutatott rá Klaus Johannis. Mégpedig anélkül, hogy a dokumentum egyetlen államot is megnevezne, ugyanakkor Moszkva hatalmi törekvéseinek tulajdonítja a Fekete - tenger térségének fokozódó instabilitását.


1 logoA szerb szociális ügyekért felelős miniszter kijelentette, hogy amióta kiderült az a tény, hogy Budapest a déli határon 4 méter magas kerítést akar építeni, a menekültközpontokat egyre többen hagyják el, ám többen kérnek menedéket is Szerbiában. A hivatalos adatok szerint az év eleje óta 31. 500 migráns haladt át Szerbián, és ez a szám csak növekedni fog – jelentette ki Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter Belgrádban.


Aktualitasok hirportalNincs pénze Görögországnak, így a júniusban esedékes részletet nem tudja törleszteni a Nemzetközi Valutaalapnak, hacsak a nemzetközi hitelezőivel folytatott tárgyalásokon addig megállapodásra nem jut – jelentette Nikosz Vucisz görög belügyminiszter. A tárgyalások kudarcának esetén csődbe fog menni az ország. Az athéni vezetés korábban azt hangoztatta, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a pénzéből kifut megállapodás hiányában, de kitartóan ismételgette azt is, hogy fizetési kötelezettségeit teljesíteni kívánja.


Aktualitasok hirportalA finn hadsereg tartalékos katonáinak és tisztjeinek készültségét erősíti a finn védelmi minisztérium. Attól tartanak az észak – európai államok, hogy Oroszországgal fegyveres konfliktusba kerülhetnek az ukrán válság miatt feszültté vált nemzetközi helyzetben. Levelet küldött a finn védelmi minisztérium a hadsereg 900 ezer tartalékos állományú katonájának és tisztjének, melyben pontosítja, hogy egy katonai konfliktus esetén mit kell tenniük. Ez az ügy még nem keltett volna feltűnést két évvel ezelőtt, ám miután a Krím elfoglalása, illetve a délkelet – ukrajnai polgárháborúban vállalt orosz szerep miatt a Nyugat és Oroszország viszonya kiéleződött, ma már minden ilyen intézkedés figyelmet kelt.


Új uniós irányelvet szavazott meg az Európai Parlament, amelynek célja a pénzmosással, az adóbűncselekményekkel és a terrorizmus finanszírozásával szembeni hatékonyabb fellépés. A pénzmosás elleni irányelvet a tagállamoknak két éven belül át kell ültetniük a saját nemzeti jogrendjükbe. Ennek értelmében a vállalatok, az egyéb jogi személyek és a vagyonkezelő szervezetek tényleges tulajdonosait központi uniós adatbázisban kell feltüntetni, amelybe a hatóságok - valamint érvekkel alátámasztott jogos igény esetén például az oknyomozó újságírók is - betekinthetnek.

  
Ezt már olvasta?Bezárás