brutto nettoAhhoz, hogy tisztán lássuk, mit jelent hogy bruttó ár és nettó ár – mi a különbség, ahhoz elsősorban tudni kell, mit is takar az ár kifejezés. Az ár egy szolgáltatás, vagy termék ellenértékét fejezi ki ami legtöbbször a pénzbeni értéket jelzi, pontosabban azt, hogy egy bizonyos tétel megvásárlásakor mekkora összeget kell kifizetnünk. Közgazdasági megfogalmazásban az ár egy termék piaci értékmérő mutatói adja ki, meg lehet belőle állapítani, hogy az adott szolgáltatás, vagy termék milyen változásokon megy keresztül a piacon, épp adott időszakban milyen a piaci pozíciója.

Egy adott terméknek, szolgáltatásnak gyártótól, szolgáltatótól függően természetesen több féle ára is lehet, de egy biztos, hogy a nettó árra minden esetben ugyan akkor áfa terhelődik, azonban az alapártól függően a bruttók között is megmarad a különbség.

Hogy mit jelent az, hogy bruttó ár és nettó ár – mi a különbség, azt nem túl nehéz levezetni és megérteni, hisz a kereskedelemben, a napi bevásárláskor minden alkalommal e szerint fizetünk. A bruttó ár a kereskedelemben végbemenő általános ügyletek megadóztatása nyomán alakul ki, vagyis ez az összeg, amelyet a kialakított fogyasztói ár adóval megnövelt értékeként kifizetünk. A nettó ár az a tiszta – kalkulált – ár, ami még nem tartalmazza az adót, vagyis az eladót megillető összeg adózás után.

Hazánkban a szolgáltatások és termékek legtöbbje után meg kell fizetni az általános forgalmi adót, és ez szabja meg a nettó ár és bruttó ár közötti különbözetet. A nálunk leggyakoribb áfa mérték a 27 %, így amikor vásárolunk egy terméket, vagy igénybe veszünk egy szolgáltatást, akkor legtöbbször ez a 27 % rakódik a nettó árra. Amikor egy cég vásárol, a leggyakrabban elég nagy jelentősége vannak, mekkora összeg tesz ki a nettó ár és mennyi a bruttó, mert a vállalatok, vállalkozások a legtöbb esetben az áfa körbe tartoznak, így a különbözet visszaigényelhető. Ahhoz, hogy egy vásárlás előtt kalkulálni tudjunk, nem kell mást tenni, mint a gyártó, vagy szolgáltató által közzétett nettó árat megszorozzuk 1,27-el – természetesen például 5 % áfa esetén 1,05-el, és máris megkapjuk, hogy a számlán mekkora bruttó összeg szerepel majd.

  
Ezt már olvasta?Bezárás