Oldalunkon összeállítottuk Önnek a legfontosabb információkat ami egy albérleti szerződés megkötése alkalmával fontos lehet!

1.    Írásos szerződés

Mindenképpen kell készíteni, méghozzá annak érdekében, hogyha majd később bármit bizonyítani kell, akkor ennek köszönhetően sokkal könnyebb lesz. Nem szabad szóbeli megállapodást kötni! Szó elszáll, írás megmarad. Még abban az esetben is kell írásos szerződés, hogyha az adott albérletet esetleg ismerőstől bérelnénk. A szerződés tartalmazza a tulaj valamint a bérlő/bérlők pontos adatait.
Mindenképp kell kérned egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot is, ami azért fontos, hogy ennek köszönhetően minden kétséget kizáróan meg tudj arról bizonyosodni, hogy a tulajnak valóban van joga a lakását kiadni. Albérlőként ez nagyon fontos, mivel egy/két vagy akár háromhavi kauciót is le kell majd tenned a beköltözéskor. Így emiatt elkerülheted azt, hogy feleslegesen fizetsz ki ennyi pénzt, mivel ha a tulaj nem jogosult annak a lakásnak a kiadására, akkor akár pár nap után utcára kerülhetsz pénz nélkül!

Emellett még az is fontos, hogy inkább határozott idejű szerződést írjatok, azt, ha le is jár, meg lehet hosszabbítani. Viszont a határozatlan idejű szerződés mind a két félt veszélyeztetheti.

2.    Anyagiak

A lakásnak a bérleti díja pontosan meg van határozva a bérleti szerződésben, emellett még az ezen felül fizetendő rezsi (közüzemi számlák, közös költség, stb…) illetve az is, hogy milyen rendszerességgel és milyen formában kell fizetni. Bizonylatot kell kérni mindenképp akkor, ha nem abba a lakásba érkeznek a számlák, amit te kiveszel! Kellemetlenség alakulhat például abból, hogy te fizeted a tulajnak a rezsit, de ő nem fizeti be ezeket és bármelyik szolgáltatást kikapcsolják.

A lakbér esetleges emelésére is jó kitérni, és nyilatkozni arról, hogy a főbérlő milyen gyakran emelheti a lakbért. Pontos listát kell készíteni abban az esetben, ha bútorozott lakásba költözöl, hogy milyen bútorok találhatóak benne és milyen állapotban vannak ezek. Jobb, ha beköltözés előtt készítünk pár képet a bútorok állapotáról valamint az óraállásokról is. A szerződésben fel kell tüntetni a kaució összegét, mivel elköltözéskor azt vissza kell kapnod, ha nem okoztál semmilyen kárt. Abban az esetben, ha bármilyen kárt okoztál ott élésed folyamán, akkor a bérbeadó a kaucióból fogja levonni ez/ezek megjavítását/pótlását. A szerződésben még szót kell arról említeni, hogy a kaució nem lakható le, mivel nem erre szolgál.

3.    Privát zóna az albérlet

Az elején meg kell azt beszélni, hogy mikor mehet be a lakásba a tulaj. A tulajdonosnak ugyan joga van ahhoz, hogy a lakás állapotát ellenőrizze, viszont csak és kizárólag oly módon, hogy a bérlőt nem zavarja. A normális megállapodás ebben az esetben az, ha a tulaj havi egyszeri alkalommal megy fel a lakásba.

4.    Meghibásodások, problémakezelés

Hogyha egy gép annak ellenére, hogy rendeltetés szerint lett használva, mégis meghibásodik/elromlik, akkor a pótlásra vagy megjavíttatásra a tulaj köteles. Az általános megoldás ebben az esetben az, hogy a tulaj saját pénzén megjavíttatja, vagy ha a bérlő teszi ezt meg, akkor a tulajnak ezt vissza kell téríteni.

5.    Felmondási idő

Bárki felmondhatja a bérleti szerződést. A szerződésben rögzíteni kell, hogy mind a két fél ragaszkodik a felmondási időhöz. Ennek értelmében, ha 30 nap szerepel a szerződésben, akkor miután bejelentette a tulaj, hogy a szerződést fel szeretné bontani, onnantól számított 30 napig még nem teheti ki az albérlőt a lakásból. Ha az albérlő szeretné a szerződést felmondani, akkor a bejelentést követő 30 napig még a lakás költségeit ugyanúgy fizetni kell.

  
Ezt már olvasta?Bezárás