valas utan kie a gyerekAmikor két fél felbontja a házassági szerződést és már van egy közös gyermek akkor mindig nehéz eldönteni, hogy hova kerüljön. Mindig azt kell figyelembe venni, hogy a gyermeknek mi a jó. Tehát az adott gyermeknek megfelelő érdeket kell figyelembe venni, hogy olyan élete legyen, ami normális és megkapja mindazt, amihez joga van és minden szeretetet, amit csak lehet és ezt a döntésnél mindenképpen figyelembe kell venni. Ilyenkor megnézik a szülők anyagi helyzetét, a lakhatási körülményeket, vagy a lakókörnyezetet, hogy mennyire felelnek meg az elvárásoknak.

Tehát minden körülményt, amit csak lehet meg kell vizsgálnia a bíróságnak. A szülők döntenek a gyerek elhelyezéséről. Peren kívül és peres eljárásban is megszülethet a döntés. A bíróságnak a szülők egészségi állapotát mindenképpen meg kell vizsgálnia. Annál a szülőnél lesz elhelyezve a gyerek, ahol a legjobban biztosított a megfelelő szellemi és testi fejlődés számára. Ha viszont a szülők egyike se alkalmas a gyermek ellátására és nevelésére, akkor egy harmadik félnél is el lehet helyezni, persze ez mindenki számára a legrosszabb és legvégsőbb megoldás általában.


A harmadik személynél elhelyezett gyerek esetében nem szülői felügyeletről, hanem gyámságról beszélünk. Így, ha gyermekelhelyezésről van szó, akkor erre számíthatunk, hogyha az ügy kimenetelére vagyunk kíváncsiak. Ha a gyerek 14. életévét betöltötte, akkor csak közös megegyezéssel lehet határozatot hozni a jövőjéről. Ezekre kell odafigyelnünk, amikor arra a döntésre jutunk, hogy elválunk párunktól és gyerekünk jövőbeli helyzetére vagyunk kíváncsiak. Ennek ellenére mindenképpen kérjünk segítséget, hogy ha nem boldogulunk és kétségeink vannak.

MEGOSZTOM másokkal is a Facebook-on!

Amikor felmerül,
hogy válás után kié lesz a gyerek, erkölcsi, nézetbeli és egészségügyi szűrőn keresztül mennek át a szülők. Annál a szülőnél nem lehet elhelyezni a gyereket, kinek olyan betegsége van, ami miatt nem tud gondoskodni megfelelően a gyermekről. Azt is meg kell vizsgálni, hogy a szülő valóban érez-e a gyermeke iránt szülői felelősséget, kötődik-e eléggé hozzá, vagy csak érdeke fűződik ahhoz, hogy magához kérje a gyereket. De a gyerek szempontjából is meg kell vizsgálni, hogy melyik szülőhöz áll közelebb. Azt is meg kell vizsgálni, hogy az esetlegesen új párral rendelkező fél, tehát ilyen esetben az új pár hogyan viszonyul a gyerekhez és fordítva.

A fontosabb dolgokról mindenképpen közösen kell dönteni, így kiküszöbölve az esetleges problémákat. Mindent meg kell tenni azért, hogy jó legyen a gyereknek és itt minden esetben az ő sorsát kell mindenekfelett szem előtt tartani. Nem önös érdekeket és nem mást, hanem csak is a gyerek érdekét, akaratát vagy életének jövőbeli menetét kell figyelemben tartani. Az iskoláztatás is egy fontos dolog, amiről mindenképpen dönteni kell, hiszen az óvoda, az iskola vagy egyéb hasonló volumenű kérdések égetőek és sorsdöntőek a gyermek jövőjét illetően.

  
Ezt már olvasta?Bezárás