Abban az esetben, ha Ön rendelkezik zárkerti ingatlannal, akkor minél előbb menjen be a földhivatalba és azt jegyeztesse be, méghozzá művelési ág alól kivet területként. Egy éven belül lehet ezt mostantól megtenni, utána viszont eladni nagyon nehéz lesz az át nem vezetett zártkertet.

Ha valaki szeretne külterületen ingatlant vásárolni, az bizony komoly problémát jelent. Ugyanazok a szabályok szerepelnek a termőföld illetve a szőlőbirtokok vásárlásának esetében, mint a városszéli zártkerteknél. A vásárlás akár egy fél évig is elhúzódó folyamat is lehet az új földforgalmi törvény rendelkezései alapján, és a vége akár az is lehet – méghozzá könnyen -, hogy a vevőt egy hivatal elutasítja.

zartkertA helyi gazdáknak bármilyen földterületre elővásárlási joguk van a törvény értelmében, de ez még semmi. Az értékesítéseket egy helyi földbizottságnak kell mindenhol ezt jóváhagynia. És dönthet úgyis ez a bizottság, hogy a földjét az eladó hiába is akarja eladni, és hiába van rá vevő, mondhatják azt, hogy ez az ár nem megfelelő. Sőt ha túl magasnak gondolják az árat, akkor korlátozzák a föld eladásának megvalósítását. Normális esetben ez az elővásárlási jog azt jelentené, hogy ha valaki azt az árat megadja, amit a vevő ígér, akkor ő veheti meg a földet elővásárlási jogon. Ám ezt a jogot ügyesen kiforgatja a rendszer. Ugyanis a vevő által elfogadott árat nem adják meg a gazdák, az egész ügyet visszadobja a bizottság, mivel túl magasnak bizonyul az ár és nem tudják használni az elővásárlási jogukkal a helyi gazdák.

Az eredeti cél ezzel az volt, hogy védje azoktól a helyi gazdákat, akik felkínálják az árakat és a földekkel profitálni akarnak. 3 – 4 hónapig, vagy akár fél évig is húzódhat egy teljes bizottsági folyamat. Nagyon sokan inkább nem is tesznek ilyen folyamatra kísérletet.

Viszont egy kiskaput adnak egy ideiglenes törvénymódosítással, ez egy évre vonatkozik. A zárkerti ingatlannal rendelkező tulajok kérhetik a művelési ág megváltoztatását jövő év végéig. A földhivatalban át kell minősíttetni az adott területet művelés alól kivett területté. Ennek köszönhetően a terület értékesíthetővé válik, melyre a földtörvény előírásai nem vonatkoznak. Így a folyamat ugyanúgy működik, mint egy belterületi telek értékesítésénél. Az értékesítéshez csupán egy szerződés szükséges, melyet egy ügyvéd készít el. A teljesen üresen álló telkeket is át lehet így minősíttetni. A művelés alól kivett területekre a művelési kötelezettség sem lesz érvényes, ám a termőföldekre igen. Abban az esetben, ha zárkert marad a telek, akkor büntetést kap a tulaj a megműveletlen telek miatt.

Hogyha Ön jelenleg nem is gondolkozik olyanon, hogy területét értékesítse, mégis tegye meg ezeket a lépéseket, mivel ha a jövőben mégis megválna tőle és nem teszi meg ezt a lépést, már sokkal bonyolultabbá válik helyzete. Mivel az ügyintézés hiánya miatt termőföldként tudja csak értékesíteni, amire nagyon szigorú szabályok vonatkoznak. Ha valaki pedig még most lép ez ügy érdekében, azt díjmenetesen meg tudja tenni.

  
Ezt már olvasta?Bezárás