Ingyen építési telkek 2016 - 2017 - Senkinek sem kell? - Érdektelenek az ingyen telkek a községekben - Ingyenes telkeket biztosítanának az ott letelepedő fiatal családoknak számos vidéki község, ám a felmérések szerint az emberek elenyésző része mutat csak érdeklődést ezek iránt. A legtöbb faluban egy vagy kettő területet igényeltek, azonban akadt olyan is, ahol senki nem jelentkezett. Szükségessé vált az ingatlanok visszaperlése, mert a Győr – Moson - Sopron megyei Vágban már 8 éve próbálják értékesíteni az egyforintos telkeket. Ez idő alatt az önkormányzat kritériumait mindössze hárman teljesítették. A helyhatóságoknak problémáik voltak azokkal a érdeklődőkkel,akik szerkezetkész házat nem építettek négy év alatt sem a telekre.

Az alföldi Bihartordán főként mezőgazdaságból élnek a lakók, ennek fényében az állattenyésztés valamint a földművelés iránt érdeklődő fiatalok számára lehet opcionális ez a település. Viszont az elmúlt pár évben csak egy pályázó érkezett. Az itteni kritérium arra terjed ki, hogy egy házat három éven belül fel kell építeni és öt évig kell a felépített ingatlanban lakni, Kétpón is hegyekben állnak az ingyen telkek. Ezen a településen több mint húsz éve van az ajándék telkekre lehetőség viszont ebben az idő intervallumban egyetlen telek sem kelt el. Ebben a községben is a helyi gazdálkodást tartják szem előtt.

A Pest megyei Kőröstetétlen már majdnem húsz éve életbe lépett az ingyen telekkel kapcsolatos lehetőség, hogy a népességfogyást megakadályozza. Az ez után következő öt évben a felkínált telkeknek a fele tulajdonosokra is talált. A szocpol illetve a gazdasági válság negatívan hatott a településre, mivel már nem mutattak kellő érdeklődést az emberek az ingyen telkek iránt. A CSOK – nak köszönhetően növekedett az érdeklődő jelentkezők száma.

Jászapátiban összesen nyolc olyan földrészletet adott ki az önkormányzat, amiken olyan családok építkezhettek, akik a CSOK - ot igénybe vették. Balassagyarmaton idén már két földrészletet is értékesítettek márciusban, akik már megkezdték az építkezés megtervezését, emellett pedig gazdára talált májusban további egy telek. a község rendelkezik korházzal,több iskolával,valamint a helyi lakosok számára tudnak biztosítani munkalehetőséget is. A többgyermekes családokat előnyben részesítvén Makón 700 és 770 négyzetméteres telket ad a fiataloknak az önkormányzat. Május végén döntöttek arról, hogy mely családok vehetik igénybe az ingyen telkeket.

Ásotthalmon ugyancsak azokat a családokat részesítik előnyben, akik három gyermekesek illetve igénybe vették a CSOK - ot. A felkínált telkek számához képest kétszer annyian jelentkeztek viszont csak egy családot találtak, akik pályázata nyert. Ezen a településen a mezőgazdaságban vagy a helyi üzemben tudnak a lakosok munkát találni. De tíz kilométeres körzetben is találhatnak munkát. A kedvezmények ellenére kilehet jelenteni azt, hogy a kevésbé modern települések még a CSOK bevezetésével sem lett prioritás alapon előre helyezve. Ennek egyik oka az, hogy a fiatal családok azt helyezik előtérbe, hogy hosszú távú munkával rendelkezzenek, így ez a nagy kedvezmény sem kelti fel az érdeklődésüket.

  
Ezt már olvasta?Bezárás