1 logoAz anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvénye szerint az anyakönyvi kivonat bármely hivatalnál kikérhető (eseménytől függetlenül). Hatósági és Ügyfélszolgálati Irodában vagy Anyakönyvi csoportnál tehetjük meg ezt e lépést. Amiket ügyfélként csatolnunk kell a kérelem benyújtásához, azok a következők:

  • Személyazonosításra alkalmas okmány (személyazonosító igazolvány, vagy érvényes útlevél, vagy kártyaformátumú vezetői engedély)
  • Lakcímigazolvány, amennyiben rendelkezik vele
  • Személyi azonosító igazolvány vesztése esetén, az erről szóló bejelentés (jegyzőkönyv)


Hivatalból semmilyen iratot, vagy dokumentumot nem kell beszereznünk. Az általános eljárási költség 2.000 Ft, melyet illetékbélyegben kell leróni, az Illetéktörvényben meghatározott esetekben, illetékmentes. Az ügyintézés időtartama:    

  • írásbeli kérelem esetén 8 nap
  • személyes megjelenés esetén azonnal


1. fokon a döntést hozó szerv az Anyakönyvvezető, másodfokon pedig a Budapest Főváros Kormányhivatal Anyakönyvi Felügyelet. Budapest VII. kerületi anyakönyvi események 1898. január 1-től vannak vezetve. Anyakönyvi kivonatot az érintett személy, vagy az általa meghatalmazott személy kérheti. Kiskorú esetén szülője, vagy a szülő által meghatalmazott személy részére állítható ki az okmány. Halotti anyakönyvi kivonat hozzátartozó részére, vagy (bírósági, földhivatali, hagyatéki eljárásban) annak, akinek jogos érdeke fűződik a haláleset tényének igazolásához.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás