Vasárnapi zárva tartás 2015.05.15.-től!

Itt mindent megtudhat a vasárnapi zárva tartást illetően! Ismerje meg az okokat és a következményeket!

Ön mit szól ehhez?
{fcomment}


1 logoA vasárnapi boltzár bevezetését követően több mint kétezer fővel csökkent az alkalmazottak száma a kereskedelemben. Emellett pedig a túlórák száma is öt éve nem látott magasságokban járt. Ez jókora fricska azoknak, akik az elmúlt napokban és hetekben magabiztosan állították, hogy nem történt elbocsátás a márciusban életbe lépett intézkedések miatt.


1 logoÖnmagában a vasárnapi zárva tartás is forgalomkiesést jelent a boltokban, viszont ez némely helyeken könnyen előidézi azt is, hogy a vásárlók zöme inkább Pénteken, útközben, más környéken végzik el a bevásárlást, szemben a szokott hévégi bevásárlással, amelyet lakóhelyükhöz közel intéztek korábban.


Aktualitasok hirportalA MOL néhány héttel ezelőtt jelentette azt be, hogy ők speciel annyira jól jártak a vasárnapi boltzárral, hogy bizony új bolthálózatot nyitnak. Azt hogy hol lesznek az új boltok – melyek vasárnap is ugyanúgy nyitva lesznek -, azt még eddig nem lehetett tudni, illetve azt sem, hogy a hétköznapi termékeket illetve élelmiszereket milyen áron fogják árusítani.

Az új üzlethálózat - A MOL annyira jól járt a vasárnapi boltzárral, hogy nemrég Fresh Corner néven egy teljesen új és egyben önálló márkát indított el. A MOL kereskedelmi ügyvezető igazgatója Lars Höglund szerint a mindennapi bevásárlást is el lehet intézni ezekben a boltokban majd, a szokásos kisbolti árakon ráadásul.


Aktualitasok hirportalA Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Nemzet szerint könnyíthet a vasárnapi boltzárat is érintő szabályokon. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) heteken belül módosíthatja azt a rendeletet, amely felsorolja, mely termékek értékesítésénél szükséges külön képesítés – erősítette meg a Magyar Nemzetnek a tárca. A vasárnapi boltzár szempontjából ez azért lehet érdekes, mivel ha bizonyos termékkörök kikerülnek, az a boltok vasárnapi nyitva tartását segítheti. Mely üzletek lehetnek nyitva?


melyik plaza lesz nyitva vasarnapBizonyára sokakat érdekel, hogy melyik plaza lesz nyitva vasárnaponként. Az elmúlt évtizedek folyamán a magyar vásárlók, illetve szórakozni, kikapcsolódni vágyók hozzá szoktak ahhoz, hogy vasárnaponként a nagy bevásárlóközpontok, illetve hipermarketek nyitva tartanak. Ez jó volt a kereskedőknek, az üzemeltetőknek, a közönségnek, de az már nem ennyire egyértelmű, hogy ugyanennyire jó volt-e a dolgozóknak is, akik ezekben dolgoztak. Várhatóan a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos viták még jó ideig nem fognak elcsendesedni. A törvény mindenesetre március 15-én életbe lép, és hamarosan lesznek gyakorlati tapasztalataink is a törvény hatásáról.


kik dolgozhatnak vasarnapMég a mai napon is sokan teszik fel a kérdést, hogy „Kik dolgozhatnak vasárnap?”. Nem véletlenül, ugyanis a törvény, amely rendelkezik a vasárnapi zárva tartásról, sokáig állt a viták kereszt tűzében, ugyanis nagy ellenállás mutatkozott meg, mind a kereskedelem, mind a vásárlók oldaláról. Mind máig megválaszolatlanok azok a kérdések, amelyek, a viták során kerültek előtérbe. Ilyen kérdés többek között a következők:

  
Ezt már olvasta?Bezárás