tamogatasok segelyekHogy ha támogatásról vagy segélyről van szó, akkor mindenki tudja, hogy mennyire fontosak ezek a dolgok mind társadalmi, mind pedig emberi szempontból. Ezek a támogatások és juttatások nem csak abban segítenek nekünk, hogy ne kerüljünk az utcára vagy legyen miből fizetni a számláinkat, hanem emberi méltóságunkat is segítenek megőrizni. A magánszemélyek megsegítésére szolgálnak a támogatások, segélyek 2015 és 2016 évben is, így bárki, hogyha segélyre vagy támogatásra szorul bizonyos élethelyzetből fakadóan, az hozzájuthat ehhez a segítséghez.

Viszont bizonyos előírásoknak meg kell felelni, nehogy illetéktelen vagy olyan aki nem jogosult a támogatásra kapja meg a segítséget egy olyan személy vagy család helyett, akik ténylegesen rászorulnának. Egyre többször fordul elő az a helyzet, hogy sokan az egyetlen bevételi forrásuknak a segélyeket és támogatásokat tekintik. Az előző évekhez képest nagyon sokat segítenek ezek a juttatások, mivel a gazdasági helyzetnek és válságnak köszönhetően számtalan család került rossz helyzetbe.

A legfontosabb segélyek és támogatások 2015 és 2016 évben az alábbiak lesznek a jelenlegi rendszer szerint:

Rendszeres szociális segély, összege maximum nettó 44.508 Ft, foglalkoztatást helyettesítő támogatás, összege 22.800 Ft, időskorúak járadéka, összege 22.800 Ft, vagy 27.075 Ft, vagy 37.050 Ft. lakásfenntartási támogatás, összege minimum 2.500 Ft. Ma már ismert támogatás szintén az ápolási díj, összege lehet 29.500 Ft, 38.350 Ft, illetve 23.600 Ft, az átmeneti segély, mely adható alkalmanként, vagy rendszeresen is, ennek mértéke változó a temetési segély, összege nem lehet kisebb, mint a temetés költségeinek a 10 %-a, lakásfenntartási támogatás, melynek mértékét az önkormányzat egyedileg állapítja meg. A rokkantsági járadék összege 33.330 Ft, a rokkantsági ellátás összege pedig legalább 39.200 Ft, de legfeljebb 49.000 Ft, a fogyatékossági támogatás összege a fogyatékosság mértékétől függően 18.525. Ft, ill. 22.800.Ft.

A sorban következő sokakat érintő támogatás a rendszeres szociális segély, ennek összege maximum nettó 44.508 Ft, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, melynek összege 22.800 Ft az időskorúak járadéka 22.800 Ft, vagy 27.075 Ft, illetve 37.050 Ft a lakásfenntartási támogatás pedig összege legalább 2.500 Ft és a vakok személyi járadéka 15.360 Ft. Aki jogosult 2014 – 2015 során a házastársi pótlékra, az 20.410 Ft támogatással számolhat, a házastárs utáni jövedelempótlék összege pedig 14.160 Ft.

Az álláskeresési járadék összege a mindenkori minimálbér összegével egyezik meg, az anyasági támogatás pedig az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 225 %-a, a Gyes pedig összegében annyi, mint a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összege. A családi pótlék mértéke függ a gyermekek számától, egészségi állapotától, illetve az igénylő családi állapottól. A Gyed összege egyenlő a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegével, a Tgyás pedig az adott személy átlagkeresetének 70 %-a. Az ilyen támogatásokon kívül még nagyon sok más is van, de ezek szinte a leglényegesebbek közé tartoznak és ezeket szokták kiemelni. Ha ezek a támogatások nem lennének, akkor nagyon sok család esne el az anyagi segítségektől, ezért jó ez a rendszer, hogy létezik, de ne feledjék, hogy aki tud dolgozni a segítség mellett az ne alapozza csak a támogatásokra és segélyekre az egész életét.

Érdemes más munka után is nézni, persze, a segélyek és támogatások nem is járnak örökké és legtöbbjének feltétele, hogy az illető személy ezen segítségek igénybevétele alatt munkát keressen intenzíven és bizonyíthatóan. Sajnos, mint sok minden más dolog esetében, ennek is két oldala van, hiszen nagyon sokan arra számítanak, majd kapnak annyi segítséget, hogy ne kelljen munkát vállalniuk és sokan itt követik el a hibát. Ugyanis ha több gyerekes családról van szó, a segély és a támogatás nem mindig elég. Vagy legalábbis nagyon szűkösen lehet kijönni a támogatások összegéből. Ezért hívjuk fel a figyelmét, hogy mindennek járjon utána és nézzen körbe, hogy a lehető leg felkészültebb legyen.

Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás