Munkaügyi aktualitások

 


joobleA munkakeresés nem egyszerű folyamat. Azok, akik már legalább egyszer foglalkoztak ezzel tudják, nem egyszerű rátalálni a megfelelő állásra. Főleg, ha az álláskereső szakmája nem keresett a városban. Sokan rengeteg időt töltenek munkakeresésre, ezzel „stabilan” a munkanélküliek csoportjához kötve magukat. Ezzel szemben vannak olyanok, akiknek viszonylag rövid időn belül sikerül elhelyezkedniük különösebb nehézségek nélkül.  Miért van ez így?


Nőni fognak a fizetések Magyarországon - A legproblémásabb részleg a magyar gazdaságban, napjainkban a munkaerő piac jelenti. Folyamatosan növekszik azon ágazatok valamint országrészek száma, ahol a munkaerő hiánya megjelenik. Jelen helyzetben ez jelenti a vállalkozások számára a legnagyobb kihívást.

A bérek gyarapodása ennek az utána való következménye. Az elmúlt évtizedben Visegrádi országokhoz (V4) viszonyítva jelentős mértékben lesüllyedt a magyarországi bérszínvonal. Az elemzések kimutatták, melyeket a közgazdászok készítettek, hogy a vállalati szektor önálló pénzügyi javulásának esetén lenne képes csak a magasabb bérszínvonal kifizetésére.


Széchenyi tőkealap, mint vállalati képzés támogató megoldás - A Széchenyi Tőkebefektetési alap egy olyan innovatív menedzsmentet hoz létre melybe 240 millió forintot fektet. Az Analogy Zrt 2013-ban jött létre és a célja hogy Practify nevű megoldásának fejlesztésével megújuló megoldásokat hozzanak létre és kínáljon a trénerek és cégek részére, melyek magasabb értékre fejlesztik a vállalati tréningek hatékonyságát. Illetve megengedik az eredményesség mérését is átláthatóan.


Hétvégi pótlék, bérpótlék 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - Sok magyar esik áldozatául a hétvégi pótlékmegvonásnak - A Munka törvénykönyve mára már rengeteg ponton hozott módosulást. Az igaz, hogy a munkavállalóknak kedvez a legtöbb változás, viszont van egy olyan változás, ami rengeteg emberre fog hatni ráadásul negatív értelemben.


1 logoA munkáltatóknak kötelezettséggel tartoznak a munkavállalók biztonságára valamint egészségére egyaránt. Így a munkáltatóknak ezeknek megfelelve kell az elvégzendő munka helyszínét biztosítaniuk. A munkavállalónak pedig annyi kötelezettsége van ezt érintve, hogy orvosi vizsgálaton kell részt vennie, melyet a munkáltatója ír elő.


1 logo2016-tól a cafeteria adóterhe a kormány tervei szerint már nem növekedne. A munkáltatók számára ez fontos, hisz nem mindegy, hogy mennyi adót és járulékot kell fizetnie a munkavállalóinak folyósított SZÉP kártya és Erzsébet utalvány után. Így a munkavállaló is minél több cafeteriában jelentkező bérkiegészítést várhat. A Jövő év legjelentősebb változása, hogy a papíralapú Erzsébet utalványok helyett az egyik bankkártya-kibocsátó cég vezetésével piacra kerül egy elektronikus plasztikkártya, az Erzsébet Utalvány Plusz Kártya. Ez jelentősen megkönnyíti a juttatások elköltését. A béren kívüli juttatásként adható elemek a korábbi évekhez képest drágultak, de a 2016-os cafeteria rendszer a 2015-össel egyezik majd meg. Kedvezőbb adózás mellett lehet adni évente munkavállalónként 200 ezer forintnyi cafeteriát.


1 logoA tavalyihoz képest idén közel hárommilliárd forinttal több, azaz 6,9 milliárd forint jut a fiatal szakorvosok ösztöndíjprogramjára, és a rezidensek nem egy kórházzal vagy egyetemmel, hanem az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal (ENYKK) szerződik.


1 logoAmennyiben egy cég bármely oknál fogva nem adja be idejében a kérelmet, nem mentesül ettől még az innovációs járulék esetében az előleg megfizetésének kötelezettsége alól. A 2014. évi LXXIV. Törvény keretében 2014. decembere során kihirdetésre került (K+F+I) tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló rendelet átfogalmazta, újraértelmezte azt a kört, mely kötelezve van innovációs járulék fizetésére. Ez alapján van rá esély, hogy kikerülhető az innovációs járulék megfizetése is. Ugyanis a törvény értelmében ismételten visszatér a 2012. január 1. előtt érvényben lévő értelmezés az innovációs járulék megfizetésének mentesülése alól való lehetőségek tekintetében.


1 logoAz egyéni vállalkozás jogilag a legegyszerűbb vállalkozási forma, ám fontos tisztában lennünk annak feltételeivel illetve kockázatával egyaránt. Az egyéni vállalkozó felelőssége korlátlan, emiatt a teljes magánvagyonával felel a tevékenységéből adódó kötelezettségekért. Az egyéni vállalkozás a természetes személy gazdasági tevékenysége, melyet rendszeresen, nyereség- illetve vagyonszerzés céljából, saját kockázatvállalás mellett folytat. Létesítése illetve megszüntetése is kevésbé kötött, kis tőkeráfordítással, viszonylag gyorsan és egyben egyszerűen, vállalkozói igazolvány kiváltásával létrehozható.


1 logoEgyéni vállalkozói igazolvány igénylésére jogosult az, aki egyéni vállalkozói tevékenységet folytat vagy a tevékenység megkezdését személyesen bejelenti. Az igazolvány kiállítása az ország bármely okmányirodájában kérhető személyesen. Két ügyintézési lehetőség közül választhatunk:


1 logoA munkanélküliségtől rettegünk - GKI-Erste konjunktúra-indexe idei csúcsára került szeptemberben. Kettős a folyamat, mivel idei csúcsukra értek el az üzleti várakozások, kétéves mélypontjukra estek viszont a fogyasztóiak – ezt közölte a KGI Gazdaságkutató Zrt. Az üzleti szférán belül szeptemberben – a kereskedelem kivételével – minden ágazat augusztushoz képest optimálisabb lett. A tavaly év végi szintet ütötték meg az ipari várakozások. A készleteket csökkenőnek érezték augusztushoz képest a válaszolók, és a termelési kilátásokat kedvezőbbnek. Viszont emellett az elmúlt időszak rendelésállományoknak valamint termelésének megítélése romlott.

  
Ezt már olvasta?Bezárás