anyasagi terhessegi tamogatasokÁtalakuláson fognak keresztül menni a különböző támogatások 2015 - 2016 évben. Ide sorolható a Gyes a Gyed és az egyéb anyasági támogatások. Ebben az évben már eszközöltek némi változtatást, például az emelt családi pótlék vagy az egyéb anyasági pótlékok körében. De a szocpol is némiképpen átalakult. Az a helyzet adódott, hogy az emelt családi pótlék megteremtésével elég nagy visszhang keletkezett, mert nagy szakadékok jönnek létre ennek a bevezetésével. Viszont a legnagyobb probléma az, hogy rengeteg család nem kapja meg ezt a támogatást, pedig joguk lenne hozzá. Azokra a gyermekekre nem kapnak emelt támogatást, akiknek elegendő az egészségük megtartásához a kötelező egészségügyi juttatás.

A Gyed esetében a számítási mód változott leginkább, tehát itt most nem a jogosultságot vették górcső alá. Viszont az is átalakuláson esett át, hogy kik számítanak bele a Gyedbe és kik kaphatják meg. Eddig az volt az egyik számítási alap, hogy a szüléskor létező munkaviszonyból eredő fizetés, az az bejövő jövedelem volt a kiindulási pont. Ez viszont megváltozik, mert két verzióban kell ezentúl számítani a 2014 május 11.-e előtt született gyermekeknél. Tehát a régi és a módosított számítást is el kell majd végezni. A legfontosabb, hogy minden esetben a többet kell kifizetni, illetve folyósítani.

Mivel a szocpol módosult és módosulni fog ezért az anyasági támogatások körében is kénytelenek leszünk további változtatásokra felkészülni. Az a lényeg, hogy megemelik az anyasági támogatás összegét, azután a szociálpolitikai kedvezményeket is átalakítják úgy, hogy hasson a gyermekvállalási kedvre. Nagyon nagy probléma ma Magyarországon az, hogy egyre kevesebben akarnak gyermeket vállalni, mivel az egyik szempont, ami az anyagiakat illeti, nem elég kedvező, másrészről, meg alapjáraton sokkal kevesebben érzik azt, hogy gyereket szeretnének. Azok a mamák, akik minden szabályt betartanak, körülbelül 64.125 forintra számíthatnak. Ezt megemelhetik akár a sokszorosára is, ha megszületik az első gyermek.

Arról szól még egy két hír, hogy az ellátás melletti időkorlátot, azaz a maximum határt eltörölhetik végleg. Mindez a Gyesre lesz igaz, de a Gyednél sokkal alkalmazkodóbb és rugalmasabb lesz az ellátás, amikor kiszámítják. Figyelembe veszik az egyetemi vagy főiskolai tanulmányokat is. Tehát a lényeg, hogy az anyasági támogatás nagyjából hasonlóan fog működni, mint eddig, azonban lesznek változtatások, amiket mindenképpen be fognak vezetni. Ezeknek lesznek negatív és pozitív hatásai egyaránt. Szinte minden kismama igénybe veheti, csak Magyarország területén kell tartózkodnia.

Legyen az magyar vagy bevándorló, vagy olyan személy, aki tartózkodási engedéllyel van hazánkban. A terhes gondozáson 4 alkalommal meg kell jelenni, ugyanis ez az egyik feltétel. Tehát innen látni, hogy mennyire fontos dolog az anyasági támogatás témája, mert ez társadalmi érdek is. Ahhoz, hogy ne fogyjon a magyar nép, minél több gyerekre van szükség, de ha a szülőknek nincsen gyermekvállalási kedvük, mert nincsen, ami motiválja őket, olyanok a körülmények, amibe nem szülnének gyereket, akkor sajnos nem lehet sok mindent tenni.

Valahogy ösztönözni kell a szülőket, hogy legyen kedvük a gyerekvállaláshoz így megelőzhető az, hogy a népesség drasztikusan csökkenjen. Sajnos elég nagy baj a kivándorlási tényező, de még nagyobb baj a gyermekvállalási kedv hiánya. Ráadásul a magyar társadalom egy öregedő társadalom, tehát sokkal több idősebb ember van, mint fiatal és a halálozások száma is magasabb, mint a születések száma. Ezt csak a fentiekben ismertetett körülmények javításával lehetne megakadályozni és azzal, hogy olyan közeget teremtünk az embereknek, a fiataloknak, ahol szívesen vállalnának gyereket, ugyanis az anyagi szempont az egyik legfőbb érv a gyermekvállalás ellen, vagy mellett. Ha a szülők jó anyagi helyzetben vannak, szívesebben vállalnak gyereket akár többet is. Ezt el kell fogadni, ezen lehet változtatni és olyan szabályokra és törvényekre van szükség melyek megkönnyítik ezen családok döntéseit, vagy a fiatalok döntéseit. Ugyanis egy gyerek pénzbe kerül. Elég csúnya mondat, de ez így van, és ha nem tudják fenntartani magukat, akkor nem nagyon akarnak gyereket vállalni addig, amíg meg nem tudják teremteni a megfelelő környezetet a családalapításra. Ez valahol teljesen érthető, sőt nem is lehet arra ösztönözni egy fiatal párt sem, hogy úgy alapítsanak családot, hogy nincs megteremtve a kellő körülmény egy kisgyermek felneveléséhez.


Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás