Gyermekügyi aktualitások

 


2016-os iskolai szünetek - Hogy mikorra fog esni idén a tavaszi, nyári, őszi illetve a téli szünet? Olvassa el cikkünket és minden ezzel kapcsolatos információt egy kézből megtudhat! Igaz, hogy még csak nemrég kezdődött az idei év, de jó, ha felkészültek vagyunk a szüneteket tekintve. Könnyen ki lehet következtetni, hogy mikor lesznek a szünetek a 2016/2017-es tanév során. Minden oktatási intézményben egységesen vannak a szünetek, így nincs különbség óvoda, általános iskola, gimnázium, szakközépiskola vagy épp szakiskola között. A meghatározás egy államilag meghatározott iskolai tanítási rend alapján kerül megvalósításra.


1 logoA legtöbb kamaszt izgatja az a fajta móka, amikor a héliumos lufiból belélegeznek és jópofa vicces hangot adhatnak ki ettől. Azt azonban csak elvétve, nagyon minimálisan tudják, hogy mit okozhat a Hélium belélegzése? Amikor valaki tiszta Héliumot lélegez be, az igazából igen csak veszélyes lehet, mivel ilyenkor a tüdőnkből kiszorul a tüdő normál működéséhez szükséges oxigén mennyiség, vagyis veszélyes oxigénhiány léphet fel. Miután a szervezetünk rendes működéséhez állandóan szükséges a megfelelő oxigén mennyiség, így ha valakinek a szervezete rosszul reagál a Hélium belégzésre, akár fulladás is lehet a végeredmény! Már egy slukkolás tiszta Hélium is okozhat nagy bonyodalmat - oxigénhiányt -, de ennél több kerül a szervezetbe, akkor jobbik változatban enyhe szédülést okozhat, azonban ennél sokkal nagyobb veszélyt is jelenthet. Nem beszélve arról, ha folyamatosan lélegezzük be a Héliumot, akkor bekövetkezhet az ájulás, sőt, ahogy említettük ennél sokkal tragikusabb eredménye is lehet.


1 logoEbben az évben 31 ezer forint iskolakezdéshez - kinek jár augusztusban? Egészen pontosan azoknak a szülőknek jár ez az összeg, akiknek közoktatásban tanuló gyermekük van. Ez egy munkáltató által adható támogatás, tulajdonképpen nem más, mint iskolakezdési támogatás.

 

1 logoHazánkban jelenleg 13. havi családi pótlék azoknak a családoknak jár, melyben tartósan beteg, vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek. Aki a családi pótlékot a jogosultak közül a munkahelyén keresztül kapja, az augusztus 15.-éig fogja kézhez kapni a dupla összeget, mivel a törvény értelmében a július hónapra járó családi pótlék duplája a normális összegnek.


1 logoMég mielőtt mindenki belevetné magát a nyári programokba, azelőtt egy fontos téma kerül sorra. A helyes kiejtés nem csak azért fontos az iskolában, hogy ne röhögjék őt ki a többi gyerek. Az se lenne kellemes, ám ez azért még mondhatni túlélhető. Az írástanulást viszont nagyban megnehezítené, a gyerekek ugyanis azt írják le, amit hallanak. A logopédiai vizsgálat szuper program a gyereknek. Játékos feladatokat kell megoldania a logopédus segítségével. A foglalkozásokon ráadásul akár még a szülő is bent lehet a gyermeke háta mögött, nehogy szorongni kezdjen nélküle, és emiatt szülessen rossz eredmény.


1 logoMagyarországon a 15 évesek 60 százaléka digitálisan írástudatlan - Fejlődésre van szükség a közoktatásban a digitális készségek kialakítása érdekében, mert a munkaerőpiacon elvárt digitális írástudási készségre a jelenlegi oktatási szemlélettel nem lehet felkészülni, illetve képtelen válaszolni a XXI. századi kihívásokra, nem tudja mentálisan felkészíteni a munkaerőpiacra kilépő fiatalokat és a korszak IT technológiájával sem tud lépést tartani, sőt mintegy 20 ezer IT szakember hiányzik a munkaerőpiacról.


1 logoSzeptember 1-től kérhetik az óvodák, hogy a szülők igazolják, a gyermek valóban a bejelentett lakcímen él. Ha bármely körülmény alapján arra lehet következtetni, hogy a gyermek a nyilvántartásban szereplő lakhelyén vagy tartózkodási helyén nem életvitelszerűen lakik, úgy az óvodavezető, vagy a fenntartó által szervezett bizottság jogosult felszólítani az óvodába jelentkező gyermek szülőjét.


1 logoEgy baba születése után nem csak az altatás, az összeszokás vagy épp a szülés utáni regenerálódás okoznak problémát, hanem bizony sok adminisztráció elintézése is vár ránk az első hetekben. Amit a baba számára intézni kell (és jó ha a kedves szülők elfogadják a tanácsunkat, azaz ezeket a dolgokat minél hamarabb el kell intézni):


Aktualitasok hirportalIngyenes bölcsődei, óvodai étkezés 2015 szeptembertől? Döntött a kormány: Szeptembertől háromszor több gyermek étkezhet ingyen a bölcsődékben és az óvodákban. A kormány döntött a törvénymódosításról, amely megalapozza az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetés kiterjesztéséhez szükséges források biztosítását az idei és a következő évek központi költségvetésében.

Így szeptembertől háromszor több gyermek étkezhet majd ingyenesen a bölcsődékben és az óvodákban.


Aktualitasok hirportalA szabályozás szerint 2014. január 1. után született gyermek esetén jár a CSED, és mellette még a kisebb gyermekre - ha már elmúlt 2, de még nincs 3 - a GYES is. Azzal a kitétellel, hogy csak ugyanaz a szülő veheti igénybe mindkét ellátást. Így ha a GYES-t az anya kapja, akkor a CSED-et is az anya kaphatja.

A CSED kiszámítása - A CSED-et a naptári napi jövedelem alapján kell számolni, annak 70%-a az ellátás bruttó összege. Jövedelemadót kell utána csak fizetni. A kiszámításnál a CSED első napján fennálló munkaviszonyból származó, NAV felé bevallott, egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet veszik alapul. Többféle számítási mód és lehetőség van:


Aktualitasok hirportalA magánbölcsődéket fogja az állam támogatni? 6 hónapos kor után is van már a gyed extra, illetve a hat hónapig kapható csecsemőgondozási díj mértéke megemelkedhetne, az állam támogatná akár a családi napközik illetve magánbölcsődék használatát – az EMMI ilyen elképzelések bevezetését fontolgatja. Azok körét bővítik, akik otthonteremtési kedvezményhez juthatnak, illetve az erre szánt keret is nő. Javaslatot készít a kormány számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a három év alatti gyerekek napközbeni elhelyezésének újabb lehetőségeiről. A cél egy rugalmasabb illetve többszereplős rendszer kialakítása, hogy ne csak a bölcsődékben, hanem a magán-, a családi-, vagy éppen a munkahelyeken kialakított napközikben hozzanak létre minél több férőhelyet – közölte Novák Katalin államtitkár.

  
Ezt már olvasta?Bezárás