Konkrét számok a nyugdíj jövőjéről - A Magyar Idők számításai szerint ez a nyugdíjrendszer, ami ma Magyarországon van, körülbelül még 20 évig kivitelezhető – hivatkoztak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tanulmányára. Az elkövetkezendő 20 évre még stabilnak mondható ez a nyugdíjrendszer, vélekednek a jegybank valamint a szakma specialistái. Rengeteg kétely merül fel a mai fiatalok időskori sorsával kapcsolatban. Emellett pedig nyilván az sem mindegy, hogy az a nyugdíj, amit az állam évek múltán biztosítani tud, mire lesz majd elég.

 

Tapasztalva a jelenlegi népesedési folyamatokat egy modellezéssel tanulmányozza a jelenlegi nyugdíjellátás életben maradását – ez volt a célja annak a kutatásnak, melyet három szakember végzett: Palotai Dániel, Berki Tamás és Reiff Ádám. Ez a számítás pedig azt mutatja, hogy az idősödés felé dől majd a mérleg. Ami azt eredményezi, hogy kevesebben lesznek majd azok az ember, akik aktívan dolgozni tudnak és ezzel ellentétben az „eltartandó” nyugdíjasok száma pedig egyre növekedni fog.

nyugdijrendszer osszeomlasa

Ez a táblázat is szemlélteti azt a fontos tényt, hogy ha nem következik be valamely féle változás, akkor 2060 - ra már a lakosság 30 százalékát is meghaladhatja a nyugdíjasok száma.

osszeomlik a nyugdijrendszer

Jelenleg nyugdíjrendszerrel kapcsolatos állapot stagnál, mivel most egyensúlyban van és a 2020-as években a befizetések is emelkedésnek indulhatnak akár – mondta Horváth Gyula, az Aegon pénzügyi vezérigazgató-helyettese. A 2040 utáni hiányt a mostani befizetésekből valamint megtakarításokból kell félretenni. Viszont ez az összeg kevésnek bizonyul ahhoz, hogy sokáig fennmaradjon a nyugdíjrendszer, mivel a GDP 1,5 százalékát kitevő pénzösszeg nem elegendő. Így további adókra és az adókból származó bevételekre lesz majd a jövőben is szükség.


  
Ezt már olvasta?Bezárás