csehorszag nyugdijkorhatarBohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, úgy véli Csehországban, 65 évben kellene megállapítani nyugdíjkorhatárt. Csehországban az utóbbi hónapokban újra nyílt vita folyik arról, hogy ismét be kellene vezetni az öregségi nyugdíjba vonulás fix korhatárát, amely a jobboldali kormány négy évvel ezelőtti döntése alapján ma nem létezik. Ez a helyzet az idősebb generációk körében egyre nagyobb nyugtalanságot vált ki. A hatályos szabályozás szerint minél fiatalabb valaki, annál idősebb korban számíthat az öregségi nyugdíjra. A 2015 márciusában 18 éves személy 71 éves korában lesz nyugdíjra jogosult.

A korhatár 65 év körül lehetne - jelentette ki Sobotka. Szeretnénk elementáris biztonságot adni az embereknek és megnyugtatni a kedélyeket. A szociáldemokraták elképzelését az ellenzéki kommunisták is támogatják, míg a két ellenzéki jobboldali párt - a TOP 09 és az ODS - ellenzik. Petr Fiala, az ODS elnöke kijelentette, hogy először a nyugdíjrendszert kell megreformálni, s csak azután kellene dönteni a nyugdíjkorhatárról.

A 10,5 milliós Csehországban 2,3 millió öregségi nyugdíjas van. A havi nyugdíj átlagban 11 300 koronát (126 ezer forint) tesz ki. Az államkassza kiadásainak majdnem az egyharmada a nyugdíjakra megy el.

Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás