1 logoA bukaresti parlament ma tárgyalja a Klaus Johannis államelnök által tegnap előterjesztett, Románia 2015 – 2019-es időszakra vonatkozó nemzetvédelmi stratégiáját. Az államelnöknek a parlament elé kell terjesztenie elfogadásra a dokumentumot hivatalba lépése után hat hónapon belül. Az új védelmi stratégia szerint Románia számára elsősorban a közvetlen keleti szomszédságában keletkezett bizonytalanság, a Fekete - tenger térsége körüli konfliktusok befagyasztása, az energetikai piacok egyensúlyvesztésének előidézése illetve fenntartása, a kibertámadások, valamint emellett a terrorizmus jelent elsődleges fenyegetést. Ezek közül a legtöbb Oroszországgal hozható összefüggésbe, emiatt Románia a NATO-tagországok kollektív védelmére illetve saját intézményrendszere megerősítésére alapozza új nemzetvédelmi stratégiáját, mutatott rá Klaus Johannis. Mégpedig anélkül, hogy a dokumentum egyetlen államot is megnevezne, ugyanakkor Moszkva hatalmi törekvéseinek tulajdonítja a Fekete - tenger térségének fokozódó instabilitását.

Johannis stratégiájának egyik fontos elemeként említette Románia védelmi költségvetésének két százalékkal való növelését 2017­ig. Az ország a NATO ­ szövetségesekkel, így az Egyesült Államokkal folytatott szoros együttműködése révén szándékozik bizonyítani eltökéltségét, ugyanakkor nemcsak haszonélvezője, hanem tevékeny résztvevője is kíván lenni a NATO szolgáltatta közös biztonságnak. A román államelnök szerint az általa előterjesztett nemzetbiztonsági stratégia újdonsága, hogy a dokumentum kiterjeszti az ország biztonságának értelmezését azokra az erőforrásokra is, amelyek az állampolgárok hétköznapi biztonságát, illetve a Romániát egyedülállóvá tevő természeti és kulturális értékek biztonságát is szavatolja.

Klaus Johannis figyelméből tegnap a kormányfő körüli legújabb történésekre is futotta. Az államfő első körben elutasította Gabriel Oprea belügyminiszter miniszterelnök - helyettes teljes jogú kormányfő - helyettesként való megerősítését, míg a törökországi térdműtétje után lábadozó Victor Ponta be nem mutatja a munkaképtelenségét alátámasztó orvosi igazolásokat. Mint ismeretes, Ponta a járásképtelenséggel indokolta Oprea felhatalmazásának megerősítését célzó kérését. Az államfő felszólítására tegnap este Ponta el is juttatta a kért dokumentumokat Johannishoz, sőt, Facebook - oldalán is közzétette azokat, így megszületett az Oprea „felkenéséről” szóló rendelet. A törvény szerint a miniszterelnök legfeljebb 45 napig maradhat távol hivatalától, ellenkező esetben az államelnök új kormány alakítását rendelheti el.

Román zászló Szeredában: Hargita megye legmagasabb zászlórúdjára a megye legnagyobb román zászlaját vonják fel Csíkszeredában pénteken, a román zászló ünnepén – jelentette Mircea Dusa román védelmi miniszter. „A trikolórnak Hargita megyében is otthon kell lennie” – jelentette ki a székelyföldi származású miniszter az Agerpres jelentése szerint. Dusát Victor Ponta miniszterelnök többször is kormánya magyar szakértőjének nevezte. Emlékezetes, a székelyföldi prefektusok peres úton távolíttatták el a román zászlók mellé kitűzött székely zászlókat.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás