olvad a mounkt everestSzomorú tény, de a klímaváltozásnak betudható jelenség értelmében az 1960-as évtől máig igen komoly változások mentek végbe a Mount Everesten és környékén. Az akkori viszonyokhoz képest a hóhatár körülbelül 200 méterrel került feljebb, valamint a jégárak 400 méterrel lettek rövidebbek akkor, amikor abban a térségben az egyetlen ivóvíz lehetőséget a jég biztosítja. Valószínűsíthető az, hogy a Mount Everestet is utolérte a klímaváltozás következménye, ugyanis a gleccserek tömege majdnem 15 százalékkal lett kevesebb mint 1960 környékén.

Ide kattintok és MEGOSZTOM másokkal is a Facebook-on!

A Kína és Nepál
határán elterülő Himalája hegységben található a világ legmagasabb pontja, amely változásait és a klímaváltozás okozta történéseket Sudeep Thakuri és az olasz Vízügyi Kutatóintézet csapatával karöltve végzett el.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűsíthető az, hogy az olvadás a klímaváltozás miatt következett be, de ezen felvetésnek még nem lehet pontot tenni a végére ugyanis a Himalája térségben nem mindegyik gleccser indult olvadásnak.

Azért is fontos kideríteni azt, hogy ténylegesen mi történhetett, mert a jégárak táplálják a környező folyókat, mely biztosítja a mintegy 1,5 milliárd embernek az ivóvizet, valamint a vízerőművek révén részlegesen az áramszolgáltatást is.

{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás