1 logoEgyelőre „csak” óvatosságra intik a magyar turistákat a MERS - járvány miatt, ám akár szigoríthatja is hamarosan Dél - Korea biztonsági besorolását a Konzuli Szolgálat. Ugyan egyelőre a Magyar Konzuli Szolgálat Dél - Koreát az "aktuális biztonsági kockázatot nem rejtő országok illetve térségek" kategóriába sorolja, a Middle East Respiratory Syndrome (MERS) néven ismert betegség miatt azonban fokozott óvatosságra inti a Dél - Koreába utazó magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). A Külgazdasági és Külügyminisztérium kiemelte azt, hogy a helyzetet folyamatosan figyelemmel követik, Szöuli nagykövetségük a helyszínen tájékozódik, és abban az esetben, ha úgy ítéljük meg a helyzetet, akkor az ország biztonsági besorolását szigorítani fogják.

A MERS koronavírus - 2015 májusában került elő a MERS Dél – Koreában. A nemzetközi hírek szerint egy 68 éves férfi hurcolta be a vírust – Szaúd - Arábiában járt, ahol ez a betegség a legelterjedtebb. Azóta 27 halálos áldozatot követelt a kór és jelenleg a szöuli Egészségügyi és Népjóléti Minisztérium 169 fertőzöttet tart számon. A legfrissebb hírek szerint emellett a betegség az utóbbi időszakban Thaiföldön is megjelent, a szomszédos Malajziában pedig megszigorították az országba belépők egészségügyi ellenőrzését.

Nemrég napvilágra tört a hír, miszerint a MERS már Csehországban is megjelent. Egy 25 éves férfi Dél - koreai utazását követően észlelte magán a fertőzésre jellemző tüneteket, maga jelentkezett az orvosoknál, és kérte kivizsgálását. A cseh egészségügyi miniszter beszámolója szerint azonban az elvégzett tesztek eredménye kizárta a fertőzést. Az Országos Epidemiológiai Központ küldött tájékoztatása szerint azoknál a betegeknél, akiknél az Európai Unió területén jelenleg súlyos akut légúti megbetegedés alakul ki illetve a megbetegedést megelőző 14 napban a Közel - Keleten illetve Dél - Koreában kapcsolatba kerültek a helyi egészségügyi ellátórendszerrel, valamint utaztak a Közel - Keleten, előfordulhat, hogy MERS - vírussal fertőzöttek. Fontos kiemelni azt, hogy a közel - keleti légúti koronavírus által okozott járvány jelenleg kórházi betegeket, azok látogatóit, az érintett egészségügyi intézményben dolgozókat valamint a betegek közeli rokonait érinti. Dél - Koreában a vírusnak a lakosság körében kontrollálatlan, folyamatos emberről - emberre történő terjedésére nincs bizonyíték.

WHO jelentése - Egyelőre a WHO sem javasol utazási vagy épp kereskedelmi megszorításokat Dél - Koreával szemben. A szervezet szerint viszont az utazóknak tisztában kell lenniük a fertőződés fennálló lehetőségével Dél - Koreában illetve a Közel - Keleten azokban az egészségügyi intézményekben, ahonnan a közelmúltban igazoltan a közel - keleti légúti koronavírus által okozott megbetegedéseket jelentettek illetve tudatában kell lenniük a vírusnak az Arab - félszigeten történő folyamatos jelenlétével.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás