Aktualitasok hirportalA finn hadsereg tartalékos katonáinak és tisztjeinek készültségét erősíti a finn védelmi minisztérium. Attól tartanak az észak – európai államok, hogy Oroszországgal fegyveres konfliktusba kerülhetnek az ukrán válság miatt feszültté vált nemzetközi helyzetben. Levelet küldött a finn védelmi minisztérium a hadsereg 900 ezer tartalékos állományú katonájának és tisztjének, melyben pontosítja, hogy egy katonai konfliktus esetén mit kell tenniük. Ez az ügy még nem keltett volna feltűnést két évvel ezelőtt, ám miután a Krím elfoglalása, illetve a délkelet – ukrajnai polgárháborúban vállalt orosz szerep miatt a Nyugat és Oroszország viszonya kiéleződött, ma már minden ilyen intézkedés figyelmet kelt.

Nincs egyébről szó hivatalos indoklás szerint, mint hogy a kapcsolatot tartja a katonaság tartalékosaival. Az utóbbiakat arra kérik, hogy a védelmi tárcánál frissítsék kezelt személyes adataikat. A levelezés része a minisztérium internetes oldala szerint 2008-ban kezdődött kiterjedt hadügyi reformnak, mely módosítja számos tartalékos feladatkörét. A védelmi erők azért lépnek kapcsolatba velük, hogy tájékoztassák erről őket.

Nem NATO – tag - A szakértők figyelmét is felkeltette a levelek kiküldésének időzítése. Az elmúlt egy évben az orosz – finn kapcsolatok ugyanis meglehetősen keserűnek alakultak, a Nyugat és a Kreml megromlott viszonyával összefüggésben. A feszültség fokozódása óta az orosz hadsereg több hadgyakorlatot is tartott, egyebek mellett a Balti – tengeren is, nem messze Finnország illetve a többi észak – európai országok felségvizeitől. Azonban nagy különbség, hogy Finnország szemben szomszédjaival nem tagja a NATO-nak, emiatt ha agresszív gondolatok formálódnának ki az orosz vezetés fejében, abban az esetben a finnek zaklatása logikus lépés lenne. Ezt segítené, hogy a szárazföldön a két ország is határos egymással. A régió országait láthatóan idegesíti a katonai kockázat. Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország védelmi miniszterei áprilisban közös közlemény adtak ki, melyben kormányaikat arra figyelmeztették, hogy fel kell készülnie Észak – Európának egy lehetséges válsághelyzetre vagy incidensre Oroszországgal szemben.

Megmutatták - Világossá tették az orosz vezetők, hogy készek politikai céljaik elérése érdekében hatékonyan felhasználni országuk fegyveres erőit, még akkor is, ha ezzel megsértik a nemzetközi jogot. Egy norvég lapban tették közzé álláspontjukat. A finn hadsereg szárazföldi erőinek létszáma mindössze 16 ezer fő, amihez a haditengerészetet és a légierő katonáit is hozzá kell venni. A tartalékos létszámából látszik, hogy behívásuk a katonaság erejét számottevően megdobná. Egyébként olyan emberekről van szó, akik a finn védelmi erőknél töltötték le szolgálatukat korábban. A két körben kiküldött levelek első sorozata május elején jutott el a címzettekhez. A védelmi tárca a levél mellékletében minden egyes tartalékossal közli, hogy mit kellene tennie katonaként, vagy milyen feladatot kapna munkaadója a fegyveres konfliktus idején.


Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás