1 logoAz államcsőd dátumát máris újra találgatják? Megközelítőleg három hét múlva egy szamuráj kötvényt kell Görögországnak törlesztenie. Szemben az IMF júniusi követeléseivel, amiket heti részletek helyett a hónap végén fizethetnek ki, ennél a kölcsönnél nincs ilyen könnyítési lehetőség, mivel a törlesztés csúszása egyenlő lenne a csőddel. Miközben a hétfő esti eurózóna csúcs résztvevői 48 órát adtak az athéni kormánynak, hogy megegyezzen hitelezőivel Görögország finanszírozásáról, a Bloomberg összesítéséből kiderül, hogy július 14-én mindenképpen eljön az igazság pillanata a görögöknek. Ekkor jár le ugyanis egy úgynevezett szamuráj kötvény, amelyet még 1995-ben vettek fel 20 milliárd jen értékben. Ez az állampapír japán jenben elszámolt kötvény, amelyet nem japán szervezetek bocsátanak ki a szigetország hitelpiacain.

A szakértők között vita van arról, miszerint az IMF-nek június 30-án járó 1,5 milliárd eurós törlesztés elmulasztása egyet jelent-e a fizetésképtelenséggel vagy sem. Christine Lagarde, a Valutaalap igazgatója azt mondta, hogy nem adnak további haladékot. A Moody’s Investors Service elemzői viszont úgy vélik, hogy a Valutalappal lehetne egyezkedni, ugyanakkor ezzel elkezdődne a görögök agóniája.

Figyelnek - Abban az esetben, ha az IMF - tartozást nem fizetnék ki, akkor a befektetők elkezdenék figyelni a szamuráj kötvény sorsát. Ha azt sem törlesztenék, akkor a további magánhitelezőknek szóló tartozásokkal kapcsolatban is kétségek merülnének fel - mondja Ryosuke Kaneko, a Mizuho Securities elemzője. A Mizuho Bank, amely a kötvények forgalmazásának ügynökeként vesz részt ebben az ügyletben, árgus szemekkel figyeli a görögországi fejleményeket.

Az athéni kormány szóvivője azt állította, hogy ki akarják fizetni minden tartozásukat a magánhitelezőknek. Ha ez mégsem jönne össze, az ugyan nem érintené számottevően a kötvények kibocsátóit, ám a hitelfelvevőt enyhén szólva rossz színben tüntetné fel. A Japán Bankszövetség adatai szerint a szigetország pénzintézetei minimális mértékben hitelezik a dél-európai országot, de most nem ez számít, ha az, hogy Görögországot fizetőképesnek vagy fizetésképtelennek látja - e a piac.

Vészjósló múlt - Bár a szamuráj kötvények törlesztésének elmulasztása Kaneko szerint is csekély pénzügyi hatással járna, pszichológiai következményei vészjóslóak. A Lehman Brothers, amelynek csődje 2008 szeptemberében lefagyasztotta a világ pénzpiacait, továbbá az ezredfordulón csődbe ment Argentína szintén szamuráj kötvények visszafizetésének elmulasztásával indult el a lejtőn. Görögországnak jövőre is törlesztenie kellene néhány jenben kibocsátott állampapírját. Addig azonban az említett IMF-hitelen és szamuráj kötvényen kívül július 20-án 3,5 milliárd eurót kellene kicsengetniük az ECB-nek, majd egy hónappal később 3,5 milliárdot szintén az európai jegybanknak. Ezek a hitelek nagyságuk miatt eddig nagyobb publicitást kaptak, mint a jenkötvények - hívja fel a figyelmet Kaneko.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás