Nőni fognak a fizetések Magyarországon - A legproblémásabb részleg a magyar gazdaságban, napjainkban a munkaerő piac jelenti. Folyamatosan növekszik azon ágazatok valamint országrészek száma, ahol a munkaerő hiánya megjelenik. Jelen helyzetben ez jelenti a vállalkozások számára a legnagyobb kihívást.

A bérek gyarapodása ennek az utána való következménye. Az elmúlt évtizedben Visegrádi országokhoz (V4) viszonyítva jelentős mértékben lesüllyedt a magyarországi bérszínvonal. Az elemzések kimutatták, melyeket a közgazdászok készítettek, hogy a vállalati szektor önálló pénzügyi javulásának esetén lenne képes csak a magasabb bérszínvonal kifizetésére.

fizetesek magyarorszagon

Két meghatározó tényező van: a munka és a tőke. Nemzeti jövedelmen belül a munka típusú jövedelmek aránya folyamatosan csökken, ezzel ellentétben a tőkejövedelmek aránya emelkedik. A KSH jövedelmi statisztikája azonban nem igazolja vissza ezt - a magyar gazdaságban stabilak maradtak az arányok az elmúlt két évtizedben. Ennek alapján hazánkban a tőke megtérülése, de legfőképpen a tőke megtérülésének relatív változása elmarad a nemzetközitől. Eközben pedig a munka termelékenysége alacsonyabb a nemzetközi átlagnál.

Nincs kilábalása a magyar cégeknek - Egyrészt jelentős tér van a hatékonyság növelésére mind a tőke, mind a munka területén. Másrészt pedig a kevés dolgozni akaró emberek miatti béremeléseket csak a versenyképesen működő vállalatok fogják tudni kigazdálkodni, míg a többi vállalkozás az eleve rossz helyzetből egy ördögi körbe kerülvén még rosszabb pozícióba kerül (a munkaerő megtartásához ugyanis bért kell emelnie, így viszont kevésbé képes a technológiai fejlesztéseket finanszírozni).

Egy év, amíg a bérek nőni tudnak - A bérszínvonal emelkedésének komoly elfogulatlan korlátai vannak, viszont rövidtávon maradhat a gyors bérdinamika. Viszont egyfolytában haladva egy év távlatában is jelentősen lelassulhat. Legalábbis olvashatjuk a termelő ágazatokban, az elemzésben. Vélhetően kisebb a szolgáltató ágazatoknál a töke szerepe, ott inkább a humán tőke minősége és a likviditás számit. Viszont az utóbbi a háztartások pénzügyi helyzetének javulása miatt fontos. A szolgáltatásexportban komoly addicionális lehetőségeket lehet felfedezni. mindent egybevetve a mostani bérdinamika helyzetének fokozatos lassulására számíthatunk - írták a bank elemzői.

Ki fog élni a munka lehetőségével? Az elemzők kevés értelmét látják a mai helyzetben aktívan működő közmunkaprogramok kiterjesztésének. Szerintük arra lenne szükség, hogy nem a fizikális munkaerő piacot erősítenék, hanem programokat hoznának létre mint például szakképzési, mobilitási és lakhatási támogatást stb. Az lenne a végkifejlet hogy azok is munkát tudjanak vállalni elég tapasztalattal akiknek csak a közmunkaprogramokban való részvétel az egyetlen opció. Azonban ehhez szükséges lenne a kormányzati szándék, idő és persze a pénz is. Miközben a bérdinamika lassabbra vált, az elhelyezkedés emelkedése valamint a munkanélküliség csökkenése elképzelhetően szintén lassulni fog, és a magyar gazdaság újra visszakerül a megfelelő szintjéhez – mondják a prognoszták nem túl optimistán.

A MAGYAR PROGNÓZIS

fizetes magyarorszag

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás