gondolatatvitelA világon először történhetett meg az, hogy két ember gondolatátvitellel tudott kommunikálni egymás között. Ígéretes módszernek tűnik, de egyelőre nem annyira egyszerű kivitelezni a dolgot. A másik probléma, hogy csak egyszerűbb üzeneteket lehet vele közvetíteni.  Azt tudni kell, hogy az egyik legnépszerűbb kommunikációs csatorna manapság az internet. Egy kutató csoport azt fejlesztette ki, hogy az internetes gépelést és beszélgetést gondolatátvitel segítségével valósítják meg. Ezt úgy oldották meg, hogy a két ember egymástól 8000 kilométerre volt. Azt tudni kell, hogy nem teljesen új technológiáról beszélünk ezzel kapcsolatban. A felhasznált EEG alapú eljárás nem újdonság.

Egy mozdulatsor előtt az agyban elektromos jelek jönnek létre. Ezeket az agyi aktivitásokat elektródákkal rögzítették az előző kísérletekben, ezután a jeleket a kimeneti eszköz irányába küldték el, majd valamilyen akció jött létre. Esetünkben nem számítógép fogadta a mostani helyzetben az információt, hanem egy másik emberi agy. Összesen négyen vettek részt 28 és 50 éves kor között. Egy volt az üzenetküldő és a másik három a befogadó.

Az üzenet küldése úgy nézett ki, hogy az üzenetküldő fejére egy EEG sapkát tettek, ami az agyműködés alkalmával létrejött elektromos jeleket érzékeli. Ez az EEG sapka vezeték nélkül kapcsolódott egy laptoppal, aminek a képernyőjén mindössze csak egy fekete háttér volt, annak közepén pedig egy fehér kör. Első körben a küldő egy bináris két számjegyből álló sorozatra fordította az üzenetet például (0 és 1). Ezt úgy érte el, hogy a képernyőn a fehér kört gondolati mozgással irányította. A képernyő jobb felső sarka volt az egyes, a jobb alsó pedig a nulla. Ezután a fordított üzenetet a neten keresztül elküldték a fogadóknak.

A fogadó a kísérlet alatt olyan gépben ült, ami képes volt az elektromágneses ingerlésre. Ezt a módszert, ami fájdalommentes és semmiféle beavatkozást nem igényel, transzkraniális mágneses szimulációnak nevezik. A szerkezet mozgatható robotkarokkal rendelkezik, amivel a gép az agy különböző területeit tudja stimulálni. Amikor megérkezik a kódolt üzenet, a robotkarok működni kezdenek és elektromágneses ingerlés hatására a gépben benne ülő ember fényfelvillanásokat, más néven foszféneket fog látni a látótér különböző területein. Ezek a felvillanások a bináris kód számainak megjelenései, tehát a látótér egy adatott pontján megjelenő foszfén lesz az egyes, a másik pontján pedig a kettes szám. Nyilvánvaló, hogy a világ igen nagy érdeklődéssel tekint a felé, mire lehet jó a gondolatátvitel ember és ember között.

Mondja el véleményét nekünk:
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás