1 logoA szerb szociális ügyekért felelős miniszter kijelentette, hogy amióta kiderült az a tény, hogy Budapest a déli határon 4 méter magas kerítést akar építeni, a menekültközpontokat egyre többen hagyják el, ám többen kérnek menedéket is Szerbiában. A hivatalos adatok szerint az év eleje óta 31. 500 migráns haladt át Szerbián, és ez a szám csak növekedni fog – jelentette ki Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter Belgrádban.

Kiemelte többek között azt, hogy pénteken még valamivel több, mint 28 ezer migránsról tudtak, számuk csak az elmúlt hétvége alatt 3 ezerrel nőtt, és "ez a hullám a jövőben növekedni fog". Hozzátette, hogy a szír - török határon több millióan várnak arra, hogy elindulhassanak az Európai Unió tagországai felé.

Megismételte korábbi kijelentését, miszerint nem a szerb - magyar határon vannak a legnagyobb problémák, hanem Macedóniában, amely Görögországgal és Bulgáriával is határos, és éppen ezen a két országon keresztül érkezik a legtöbb észak - afrikai illetve közel - keleti menekült. Ezzel a problémával Szerbia nem tud egyedül megbirkózni - emelte ki a belügyi tárca vezetője. Hozzátette, hogy a szerb hatóságoknak sem lehetőségük, sem joguk nincs arra, hogy megállítsák azokat, akik menedéket kérnek az országban. Azt sem tilthatják meg nekik, hogy továbbmenjenek. "Mi annyit tehetünk, hogy alapvető orvosi segítséget, élelmet és gyógyszert adunk nekik, és ezt meg is tesszük. Ugyanakkor az állampolgáraink biztonságáról is gondoskodnunk kell, ezért kérjük folyamatosan a szomszédjainkat" arra, hogy reagáljanak - mondta Nebojsa Stefanovic.

Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter hétfőn, a menekültkérdéssel foglalkozó szerb munkacsoport vezetőjeként arra szólította fel Aleksandar Vucic szerb miniszterelnököt, hogy hívjon össze egy regionális tanácskozást, amely a menekültproblémával foglalkozna. Közölte, amióta Budapest bejelentette, hogy 4 méter magas kerítést akar emelni a magyar-szerb határon, azóta megnőtt a menedékkérők száma, de azoké is, akik elhagyják a menekültközpontokat, hogy minél hamarabb - még a kerítés megépítése előtt - átjussanak a határon.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás