termeszetbeni juttatasokAz adóterhek témakörében több változtatás született az elmúlt időkben. A természetbeni juttatásnak a fogalma 2 évvel ezelőtt megszűnt és helyette az egyes meghatározott juttatások vannak nevesítve, valamint a béren kívüli juttatások. Nem csak a neve lett más, de a 25%-os adóterhet 19,04%-ra csökkentik le. Az internethasználat adómentessége megszűnik, viszont a sporteseményekre való belépő, valamint a bérlet adómentes lett. Ezen kitételeket 25% adóteher helyett 16%-al terhelik csak a természetbeni juttatásokat, ami azt jelenti, hogy igazából 19%-os adót jelent, mert az adónak az alapja a jövedelem 1,19 szerese. Ezt a fajta kedvezményt, vagyis az új besorolás szerint juttatást Eho és egyéb közteher nem terheli.

Az, hogy a természetbeni juttatások 2015 évben kinek járnak, természetesen a munkaadó és a munkavállaló közötti munkaszerződéstől és a munkahelyen bevezetett szokásoktól függ.

Az üdülési csekk évente a minimálbér mértékéig adható, amely a munkavállaló és közeli hozzátartozói számára egyaránt alkalmazható, valamint társas vállalkozó esetén személyesen közreműködő tag részére is odaadható. Az étkezési utalvány hideg-meleg ételre vonatkozóan havi 18.000 Ft-ig terjedhet, ami a munkavállaló és a társas vállalkozásban személyesen közreműködő tag részére is odaadható.

Mire vagy meddig lehet kapni természetbeni juttatásokat.:

Az iskolakezdési támogatás évente a minimálbér 30%-áig adható,vagy az iskolarendszerű képzés átvállalt költsége fedezhető vele évente a minimálbér másfélszereséig. A munkáltató hozzájárulhat az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári befizetéshez havonta 50% ig, vagy a foglalkoztató hozzájárulhat az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba befizetett összeghez havonta annak 30%-áig. Az internet kapcsolat használatára legfeljebb 5.000Ft-ig adható, vagy a helyi utazási bérletre, illetve a szövetkezet közösségi alapjából nem pénzben adott jövedelem utalható ki a minimálbér havi összegének 50%-ig.

A természetbeni juttatások körébe beletartozó bizonyos juttatások közterhe tehát 51,17%-ra változott annak a következtében, hogy a személyi jövedelemadónak a mértéke 16% lett a juttatás 1,19 szeres összege után. Ilyen esetben Eho-t is fizetni kell, melynek az alapja ismételten a juttatás 1,19 szerese, mértéke pedig 27%,

Összegezve ezekre a változásokra vagy információkra lehet számítani a természetbeni juttatásokkal kapcsolatban, hogyha valamilyen problémája akad, akkor nyugodtan keressen fel bennünket, mi készségesen segítünk bármiben. Oldalunkra akkor is térjen vissza, amennyiben további információt szeretne begyűjteni és gyorsan, hiszen rengeteg cikket találhat, ami nagyon jól tájékoztatni tudja önt bármely témában, amit éppen keres.

Mondja el véleményét nekünk a témát illetően itt!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás