iskolatitkarok beremeleseAzt már tudni lehet, hogy Hoffman Rózsa köznevelésért felelős államtitkárnak nyílt levelet küldött 149 iskolatitkár, azaz olyan személyek, akik a pedagógiai munkát közvetlenül segítik. Köztük van pedagógiai asszisztens, kollégiumi titkár, iskola- és óvodatitkár, dajkák vagy laboránsok esetleg adminisztrátorok vagy rendszergazdák. Ezen emberek közös erővel összefogtak, hogy felhívják a figyelmet arra, ők kimaradtak a pedagógus béremelésből. Sajnos tényként kezelendő, hogy a pedagógusok munkáját segítő emberekről megfeledkeztek a béremelés során, pedig ők is nagyon sokat hozzátesznek a tanári vagy pedagógusi munkákhoz, így könnyítve meg az iskola életét napi szinten. Az oktatói tevékenységet közvetlenül segítő emberekre nézve csak 2015. szeptember 1.- től vonatkozik a béremelés.

Az „Átlátszó oktatás” véleménye szerint a közalkalmazotti bértábla fizetési kategóriáinak egybeolvadásánál már nincsen akkora különbség egy szakmunkás végzettséggel rendelkező ember -akinek sok ledolgozott éve van - és egy felsőfokú szakképesítésű 24 éve dolgozó közalkalmazott fizetése között. Nem igazán számít a munkakör vagy az anyagi felelősség, a fizetéseket a garantált bérminimumra kell kiegészíteni, ami most bruttó 114 ezer forint, amíg ma Magyarországon a bruttó kereset, azaz az átlag kereset 228 400 forint.

Az is nagyon nagy probléma, hogy az irodán belül dolgozókat sok esetben más munkáltatóhoz rendelték és ez sok feszültséget vált ki. Akiket a Klebersberg központhoz rendeltek, azoknak a béren kívüli juttatásait elvették, de akik az önkormányzatoknál vannak, azoknak megmaradt. Tehát elég sok konfliktust szül ez a helyzet, ezért kéne mihamarabb megoldani a dolgot, mint az iskolatitkárok béremelését is. Azt mondták, hogy most ez az egész dolog az életpálya modellről szól, de ők is itt vannak, és ugyan úgy dolgoznak a gyerekekért, mint a tanárok és még e mellett segítik a pedagógus munkát.

Ha igaz, megvalósul az iskolatitkárok béremelése 2015 sőt 2016 év során is (sajnos csak pedagógus diplomával rendelkezők esetében), de ami elveszett, azt már nem fogják bepótolni számukra. Nagyon sok állá ajánlatot hirdetnek adminisztratív feladatok ellátásával kapcsolatban. Sajnos elég sokan hagyják el ezt a pályát, még olyanok is, akik régóta itt dolgoznak. A mégis pályán maradó embereknél a stressz az tovább fokozódik, és ez nem tesz jót sem a tanároknak sem a segítőknek, de még a tanulóknak sem.


Mondja el véleményét nekünk:

{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás