beren kivuli juttatasok cafeteriaA 2015 és 2016 évre vonatkozó cafeteria szabályok nem sokban fognak különbözni az eddigiektől, viszont vannak szemmel látható eltérések. Az egyik ilyen, hogy lakáscélú támogatás hiteltörlesztésre is odaadható. Nem olyan régen elfogadták a 2015 évi cafeteriát és a kifizetéseket érintő adóváltoztatások nem sokban különböznek a múlt évitől. Viszont mindenképpen megéri teljesen végigszaladni a változtatásokon, hátha van még valami olyan, ami hasznunkra lehet.

Az tudni kell, hogy a cafeteria rendszernek nagyon fontos része a béren kívüli juttatás valamint a meghatározott juttatások. Ezekre a juttatásokra értendő szabályok nem fognak változni. Azt tudni kell, hogy a béren kívüli juttatásokat még mindig 16% személyi jövedelemadó és 27% egészségügyi hozzájárulás terheli. Az utalványnak a jelentése, azaz a fogalma is meg fog változni. Az egyik fontos változás pontosabban az egyetlen fontos változás az utalványok jelentésének változása. Ez azt eredményezi, hogy ha az utalvány visszaváltható vagy készpénzre lehet váltani, akkor az nem fog utalványnak minősülni. Viszont azt tudni kell, hogy visszaváltható maradhat abban az esetben, ha a munkáltató az általa fel nem használt utalványokat vissza akarja váltani valamiért.

Béren kívüli juttatások tekintetében a következőket kell szem előtt tartani, vagyis béren kívüli juttatásnak minősül a munkáltató rendelkezésében álló üdülőben nyújtott szolgáltatás a minimálbérig. A munkáltató telepének a helyén létező és működő étkezőhelyen történő ételfogyasztásból a 12 500 forintot át nem lépő rész. Erzsébet utalvány 8000 forintos összegig. Széchenyi pihenőkártya, ezen kívül a szálláshely számlájára küldött legfeljebb 225 000 forintnyi támogatás, valamint a vendéglátás alszámlájára utalt 150 000 forintos támogatás. A szabadidő alszámlájára utalt 75 000 forint is ide tartozik, és ezen felül még az iskolakezdési támogatás gyerekenként és tanulónként a minimálbér 30 százalékát át nem lépő összegben.

A következőkben még itt van a munkáltató nevére szóló számlával megvett csakis kizárólag a munkavállaló utazására vett bérlet formájában juttatott jövedelem. Az iskolarendszerű taníttatási költségből a minimálbér két és félszeresét meg nem haladó rész, ha a taníttatás a munkához kell vagy a munkavállaló tevékenységéhez kapcsolódik. Tehát ezek a béren kívüli juttatásokba tartozó elemek és javasoljuk, hogy figyelje az ezzel kapcsolatos információkat, mert könnyen bukkanhat olyanra, ami esetleg elkerülte a figyelmét, mégis jól járhat vele és nem szenved akkor hiányt, meg tudja ragadni az alkalmat, hogy jól informált legyen ilyen téren.

Ezen része a munkavállalói ügyeknek mindig is nagyon fontos volt, hiszen ez egy könnyebbséget jelent a munkavállaló számára és így valamilyen szinten a munkájáért a fizetésen kívül is kap elismerést. Mindannyian tudjuk, hogy a béren kívüli juttatások és a cafeteria 2015 és 2016 év során is nagyon fontosak lesznek, mert ez még plusz motivációt ad az embereknek. Ha ezek a juttatások nem lennének, akkor még kevesebbet tudnának az emberek magukra fordítani és ez már szerves része lett a munkavállalók életének.

Tehát a 2013-as évhez képest nincs nagyon sok változás, de érdemes oldalunkon rendszeresen tájékozódni a legfrissebb információkról. Főleg azért, nehogy valamely juttatás elvesszen, mert ez plusz segítség minden családnak Magyarországon ennyivel kevesebbet kell költeniük. Mivel nem túl rózsás a helyzet itthon, minden forint számít és ilyenkor a cafeteria nagyon sokat nyom a latba minden egyes magyar munkavállalónál. A családok nagy része nem nagyon tud nélkülözni és nagyon megéreznék, ha nem lenne több béren kívüli juttatás. Nem szabad elvenni tőlük, mert sokaknak hihetetlenül nagy segítség ez minden egyes hónapban. Vannak, akik nem tudják előteremteni mindazt, amit megad nekik a cafeteria, tehát ezen a módon tudnak élelmiszerhez jutni vagy megvenni amit kell, elmenni családostól egy egy olyan programra, ahova szeretnének és melyet másként nem tudnának kigazdálkodni. Ennek fényében kijelenthetjük, hogy tényleg szerves része a cafeteria a magyar munkavállalói életnek és nem is kell többet mondanunk, mert ebből kiderül, hogy tényleg hónapról hónapra hihetetlenül nagy támogatás ez szint minden családnak. Főként ott jelenthet nagyon sokat a béren kívüli juttatás és a cafeteria 2015 - 2016 évben is, ahol többen vannak és vannak gyerekek is, akik tanulnak, itt van nagy fontossága például az iskolakezdési támogatásnak, ami több tízezer családnak jön jól ma Magyarországon. E nélkül a támogatás nélkül többet kellene kiadniuk és nem maradna más fontos beszerezendő dologra.


Ön mit szól ehhez?
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás