munkaviszony tudnivalokA munkaviszony 2015 megszűnése, igazolása, létesítése, bejelentése, mind-mind olyan tudnivalók, amelyekkel jó, ha minden munkavállaló tisztában van. Ahogyan fontosak voltak 2014-ben is, úgy fontosak lesznek 2015-ben is. Magyarországon jellemző, hogy a munkavállalók többsége nincs tisztában a jogaival sem, és a kötelességeivel sem. Pedig főként a jogainkkal, illetve lehetőségeinkkel jó, ha tisztában vagyunk, mert komoly hátrányokat szenvedhetünk el adott helyzetekben. Vegyük a fáradtságot, és szerezzük be a munkaviszonnyal kapcsolatos információkat. Munkaviszony 2015 megszűnése, igazolása, létesítése, bejelentése? Hogyan? Megmondjuk.

Kezdjük a munkaviszonnyal. Munkaviszony 2015-ben is csak munkaszerződéssel létesíthető, amely alapján a munkavállaló köteles, a munkáltató irányítás szerint munkát végezni, illetve a munkáltató köteles a munkavállalót foglalkoztatni, és számára munkabért fizetni. A munkaszerződésnek kötelezően tartalmaznia kell, az alapbér mértékét, a munkakört, hogy határozott, vagy határozatlan időre jön-e létre, a munkahely tényleges megnevezését, a próbaidő hosszát, a munkaidő hosszát, a munkaviszony kezdetének a pontos időpontját. A munkáltatónak tájékoztatási kötelezettsége is van, melyet a munkaviszony kezdő napját követően 15 napon belül, írásban kell megtennie.

Nézzük meg, a munkaviszony megszűntetéséről mit kell tudnunk. A munkaviszony megszűntethető, a közös megegyezéssel, felmondással, vagy azonnali hatályú felmondással. Felmondással, mind a két fél megszűntetheti a munkaviszonyt. Azonban a munkáltató köteles megindokolni a felmondás okát, míg a munkavállalónak nincs ilyen kötelezettsége. Vannak esetek, amikor a munkáltató nem szűntetheti meg a munkaviszonyt. Ilyen, ha a munkavállaló szülési szabadságát tölti, vagy várandós, ha gyermeke ápolása céljából fizetés nélküli szabadságát tölti, vagy a tényleges önkéntes sorkatonai szolgálatát tölti. Felmondásnál a munkavállalónak le kell töltenie a törvény által szabályozott felmondási időt, amelynél természetesen kivétel, az azonnali felmondás esete. Külön szabályok vonatkoznak a csoportos létszámcsökkentésre. Abban az esetben pedig, ha a munkáltató mond fel a munkavállalónak rendes felmondással, vagy ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik, akkor a munkavállalókat végkielégítés illeti meg. A végkielégítés mértéke a munkáltatónál eltöltött folyamatos munkaviszony hosszától függ, és a törvény szabályozza.

A munkáltató bizonyos esetekben, illetve az munkavállaló kérésre köteles igazolást kiadni, amelyben a munkáltató, és a munkavállaló adatain kívül fel kell tüntetni a munkaviszonnyal kapcsolatos legfontosabb adatokat. Ilyen például a munkavégzés helye, a beosztás, a munkaszerződés típusa, a foglalkoztatás kezdete, a havi átlagos nettó jövedelem, és a kijelentés, amelyben a munkaadó kijelenti, hogy a munkavállaló nem áll felmondás alatt.      

A munkáltatónak bejelentési kötelezettsége van az adóhatóság felé, amikor foglalkoztatni kezd valakit. A bejelentést a biztosítási jogviszony első napját megelőző napig, illetve legkésőbb a foglalkoztatás első napján meg kell tenni. Ugyanis a munkavállaló mindaddig nem állhat munkába, amíg a bejelentést a munkáltató meg nem teszi. A bejelentést a T1041 nyomtatványon kell megtenni. A bejelentés meg lehet tenni elektronikusan, postán, vagy személyesen. Az elhagyása büntetést von maga után, amely akár 500.000 Ft is lehet. Pontos részleteket a fentiekről a 2012. évi I. törvényből lehet megtudni.

Mondja el véleményét nekünk:
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás