allaskeresesi tamogatasokNem igazán csökken a munkanélküliek száma, ezért az álláskeresési támogatás, járadék, segély 2015 évben is fontos szerephez fog jutni. Bár egyes tájékoztatások szerint folyamatosan csökken a munkanélküliek száma, azonban ez nem teljesen igaz, ugyanis amennyivel csökken a regisztrált munkanélküliek száma, úgy nő a közmunkában alkalmazottak szám. Magyarán átjárás van a kettő között. Száz szónak is egy a vége, vagyis, hogy alakuljanak a statisztikák akárhogyan is, a munkanélküli járadékra 2015-ben is nagy szükség lesz. Mit is kell tudnunk, az álláskeresési támogatás, járadék, segély 2015 évben történő igényléséről? Megnéztük.

Álláskeresési támogatásban részesülhetnek azok az álláskeresők, akik a munkanélkülivé válást megelőző 3 évben legalább 365 nap biztosítási időszakkal rendelkeznek. Továbbá, sem kereső tevékenységet, sem vállalkozói tevékenységet nem folytatnak, illetve akik szeretnének elhelyezkedni, de az, az önálló keresés révén nem sikerült, és számukra a munkaügyi kirendeltség sem tudott megfelelő munkát ajánlani.

A támogatás elnyerésének az első lépése, hogy regisztráltatni kell magát az álláskereső személynek, a munkaügyi kirendeltségen. Ehhez szükséges magával vinni a személyi igazolványát, a lakcímkártyáját, az iskolai végzettséget igazoló papírokat, a TAJ kártyáját, és az adókártyáját. A regisztráció után lehet igényelni az álláskeresési támogatást, amelyhez a következő okmányok szükségesek:

  • OEP igazolvány
  • bankszámlaszám
  • igazolólap az álláskeresési járadék megállapításához
  • az utolsó munkáltató álltak kiadott jövedelemadó adatlap
  • személyi igazolvány, és lakcímkártya.


Az álláskeresési támogatás összegét, az igénylést megelőző 4 naptári negyedévben elért munkaerő-piaci járadékalap alapulvételével kell kiszámolni. Az egy napra eső álláskeresési járadék összege ennek az összegnek a harmincad része. Abban az esetben, ha a megelőző négy naptári negyedévben nincs járulékalap, akkor az aktuális minimálbér 130 %-a a figyelembe veendő járulékalap. Az álláskeresési járadék napi összege pedig a járadékalap 60 %-a. Az álláskeresési járadék folyósítása minimum 36 napig, maximum 90 napig történik. Mindenre kiterjedő információt a lakhely szerinti munkaügyi kirendeltségen lehet kapni. Fontos, hogy időben vegyük fel a kapcsolatot a kirendeltséggel, ha tehetjük a munkaviszonyunk megszűnése után néhány napon belül.    

Mondja el véleményét nekünk:
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás