felmondasi ido szabalyaiMivel manapság igen rázós kérdés a munkahely megőrzése, vagy hogy ki hogyan talál magának munkát, milyen lehetőségei és jogai vannak, ha felmondanak neki. Épp ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy alakulhatnak 2015-ben a felmondási időre vonatkozó szabályok? Sajnos minden bizonnyal az állítólag erősödésnek indult gazdasági körülmények mellett is 2015-ben sem szűnik meg a munkanélküliség súlyos problémája, ezért érdemes ismerni legalább azokat a pontokat, melyek hatással lehetnek az életünkre, ha az aktuális munkahelyünk megszűnik felmondás miatt.

Ma még napi probléma, hogy legalább annyi munkahely szűnik meg még mindig, mint amennyi létrejön, ezért a munkahely szám növekedés szinte nullára jön ki. Ez az oka annak, hogy változatlanul rengeteg munkavállalót érint a felmondás problémája. Nézzük, lesz-e változás, hogy alakulhatnak 2015-ben a felmondási időre vonatkozó szabályok?

A felmondási idő kezdetének azt a napot kell tekinteni, amikor ezt a tényt a munkavállalóval közlik. Lehetnek kivételek, ilyen például amikor a munkáltató mond fel akkor, amikor a munkavállaló épp keresőképtelen akár saját vagy gyermeke betegsége miatt vagy netán fizetés nélküli szabadságon van valamely hozzátartozója ápolása okán, ekkor a felmondási idő kezdetétől el lehet térni. Ezen időtartamok alatt nem lehet elrendelni a felmondási idő elindítását. Amikor a munkavállaló adja be a felmondását, akkor a felmondási idő 30 nap. Hogyha viszont a munkaadó indítja el a felmondást, akkor a 30 nap megnövekszik a következőkkel a munkaviszonyban eltöltött időarányában: három év után öt nappal, öt év után tizenöt, nyolc év után húsz, tíz év után huszonöt, tizenöt év után harminc, tizennyolc év után negyven, húsz év után pedig hatvan nappal. Van rá mód, hogy ezektől eltérő felmondási időben is megállapodjanak a felek, közös akaratból, ám ilyenkor meg van szabva a felmondási idő felső határa, mégpedig ez hat hónap.

Más a felmondási idő megállapításának módja akkor, hogyha határozott idejű munkaviszony kerül felmondásra, ekkor ugyanis a felmondási idő nem haladhatja meg dátum szerint a szerződés időpontját. Az is nagyon fontos, hogy amikor a felmondást a munkaadó kezdeményezi, a felmondási időre vonatkozóan minimum annak felében a munkavállalót fel kell mentenie a konkrét munkavégzés alól, melyet a munkavállaló két részre osztva is felhasználhat. Ez alatt az idő alatt a munkavállalót megilleti a távolléti díj, feltéve, hogy ezen időszak alatt jogosult a munkabérére.
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás