mennyit kapok munkanelkulinSajnos még ma is rengeteg olyan ember van hazánkban, akit érint és gyakorta fel is teszi a kérdést, hogy mennyit kapok munkanélkülin? A munkanélküli segélyt ma már álláskeresési járadéknak hívják és az utóbbi években elég sok változáson ment keresztül. A munkanélküli annak a személynek jár, aki épp álláskereső és megfelel annak a feltételnek, hogy az álláskeresővé válást megelőzően rendelkezik minimum 360 napos jogosultsági idővel, adott időpontban nem folytat keresőtevékenységet, ami azt jelenti, hogy nincs épp munkaviszonya. Ugyanakkor bizonyítottan nem járt eredménnyel a munkakeresés számára, ami azt jelenti, hogy a munkaügyi központ sem tudott számára elfogadható, vagy megfelelő munkahelyet közvetíteni. Persze minden érintett számára az a legfontosabb kérdés, hogy mennyit kapok munkanélkülin? Lássuk jelenleg milyen ellátási összeg jár az érintetteknek.

Az egyik ellátás az álláskeresési járadék, melynek folyósítási időtartama legfeljebb 90 nap lehet, az összeg pedig a munkaerő piaci járulékalapnak a 60 százaléka, de maximum a jogosultság első napján hatályban lévő minimálbér 100 százaléka, ami most jelenleg 101.500.- havonta, ez pedig napi 3383.- forintot jelent.

Széles réteget érintő ellátás a nyugdíjt megelőző álláskeresési segély, melynek összege a kérelem beadásának napján érvényben lévő hatályos minimálbér 40 százaléka, azaz 40.600 forint havonta, ami napi 1353.- forintot jelent.

A munkanélküli segély egyik formája még a keresetpótló juttatás, amelynek összege a közfoglalkoztatási bér 60 és 100 százaléka közé eshet, ezt minden esetben mérlegelés előzi meg. Így ennek a segélynek az összege 46.380 és 77.300 forint nagyságrend közé tehető havonta. Ez esetben nagyon fontos tudni, hogy ez a járandóság kizárólag azt a személyt illeti meg, aki részt vesz a munkaügyi központ által ajánlott vagy esetleg elfogadott heti 20 órányi intenzív képzésen.
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás