Hétvégi pótlék, bérpótlék 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - Sok magyar esik áldozatául a hétvégi pótlékmegvonásnak - A Munka törvénykönyve mára már rengeteg ponton hozott módosulást. Az igaz, hogy a munkavállalóknak kedvez a legtöbb változás, viszont van egy olyan változás, ami rengeteg emberre fog hatni ráadásul negatív értelemben.

hetvegi potlek berpotlek
Főként a MÁV dolgozók az áldozatok - Maga a módosulás összessége a munkavállalóknak kedvez, azonban egy kivétel van ezek között. Megvonják ugyanis a kötelező hétvégi pótlékot azoktól az emberektől, akik készenléti munkakörben tevékenykednek. Régebben, akik készenléti munkakörben dolgoztak, azokat az embereket csak úgy lehetett rendes munkaidőre beosztani szombati napon, hogy pótlékot kaptak érte. Abban az esetben, ha kötelező szolgálatot kellett teljesíteniük a vasárnapi nap folyamán is. Ez a szabály leginkább a MÁV alkalmazottaira terjed ki, viszont számos gáz- és villamos ipari dolgozó is megtapasztalhatja az ezzel járó negatív következményeket.

Pihenőidő - Változás következett be a pihenőidővel kapcsolatban is. Abban az esetben, hogyha 11 óránál rövidebb egybefüggő pihenőidőt biztosít a munkavállaló részére a munkáltató, ennek az a lényege, hogy minimum 22 órát el kell érnie a két egymást követő pihenőnapnak. Az átlagos munkaidő pedig a hét napos időtartammal nem haladhatja meg a 48 órát.

Kismamák felmondása - Korábban nem mondhattak fel a szüléssel kapcsolatos kezelés alatt álló valamint a várandós nők, csak is akkor, ha munkáltatójukat erről időben tudtára adta. Abban az esetben, hogyha a kismama felmondását követően jelenti be a kezelést, akkor a felmondást 15 napon belül érvénytelenítheti a munkáltató. Ilyenkor munkaviszonyban töltött időnek kell a kiesett időszakot is adminisztrálni.
Hogyha Magyarországon teljesítenek EU állampolgárai missziót, akkor a kapott bérüknek el kell érnie a hazai minimálbér szintjét.

  
Ezt már olvasta?Bezárás