1 logoMagáncsőd 2015 szeptemberétől - és mi várható 2016 évben? 2015. szeptember 1-én indul a magáncsőd, ám 2016. október 1-ig csak azok csatlakozhatnak, akiknek ingatlanjuk kényszerértékesítésére nagy valószínűséggel meg is történik. A magáncsőd lehetőségét a határidőktől függően lehet kezdeményezni. Az igénybevételhez az adós illetve az adóstárs közös kezdeményezésére van szükség. Kik élhetnek magáncsőddel 2015 és 2016 között?

  • 90 napon túl minimum 500 ezer forint lejárt tartozással rendelkeznek
  • a teljes tartozás minimum 2 millió, de nem lehet több mint 60 millió forint
  • nagyobb tartozás, mint az adós és adóstárs adósságrendezésbe bevonható vagyona, de nem lehet nagyobb mint a teljes vagyon kétszerese
  • vagyoni körbe tartozik az adós következő 5 évének várható bevétele


Milyen tartozások rendezhetőek? Banki hitelek illetve egyéb más lakossági tartozás. Kiemelt osztályok a következőek:

  • közműdíj tartozás, állami köztartozások, társasházi közös költség tartozása
  • jelzálog és banki követelés
  • rokonok, cégkapcsolati követelések


Hogyan vehető igénybe? A magáncsőd 2015 és 2016-ban az adós illetve az adóstárs vagyonának és egyben jövedelmének teljes bevonásával jöhet létre. Kivéve azokat a jövedelmeket illetve vagyontárgyakat, melyek szükségesek a létfenntartáshoz. Annak megállapítása, hogy mi vonható be az adósságrendezésbe, azt külön rendelet fogja majd meghatározni. Kisebb értékű vagyonelemek, óvadék nem fog ebbe a körbe tartozni.

Tartozás elengedésének módja - A felek az adósságtörlesztés tervét úgy készítik elő, hogy az maximum 5 éves időszak alatt a privilegizált hitelezők 45%-os, az egyéb hitelezők 40% és a hátrasorolt hitelezők 5% mértékét elérje.

Előzmények: Az őszi időszakban a kormány bevezetné még tavalyi ígérete szerint a magáncsőd intézményét, ami a családi csődvédelemről fog szólni. A kormány már tárgyalta egyik ülésén a tervezetet, így az egyik cél, hogy ezt az intézkedést és a kormányt összhangba kell hozni a devizahitelesek megsegítésével. Az árfolyamgáttal és különböző intézkedésekkel, valamint az eszközkezelő működtetésével kell egyensúlyt teremteni. Úgy kell megalkotni ezt a szabályt, hogy amikor a devizahiteleket forintosítják, akkor is alkalmazható legyen.

Előreláthatólag az anyagi helyzetük miatt segítségre szoruló családoknak fog ez jót tenni. Az együttműködés és kooperáció esetén egy nagyobb összeget elengedhetnek a tartozásból. Rengeteg családnak tudnának ezzel segíteni és rengeteg család válláról vennék le a terhet. Körülbelül 90%-ban kész van ez a terv, amit már csak alkalmazni kell. Azok, akik hitel csapdába kerültek nem sok mindenben reménykedhetnek, viszont mindenből mindenhonnan van kiút még akkor is, hogy ha elsőre kilátástalannak tűnik a helyzet. Fontos megjegyezni, hogy mindenképpen olyan kiutat kell találnunk, amit könnyen végre tudunk hajtani, viszont nem jövünk ki belőle veszteségesen. Mindenképpen körbe kell érdeklődni a feltételekről és talán az egyik megoldás a baj ellen az a magáncsőd eljárás lehet. Ez a magáncsőd intézmény már nagyon sok országban régóta elérhető funkció. Viszont nagyon sokan rosszul gondolják, a körülötte lévő dolgokat sokan félre értelmezik, ezért kell megvitatni, hogy mi hogyan működik ezzel a szabállyal és lehetőséggel kapcsolatban.

Azt is jó tudni, hogy nem egy konkrét adósmentő programról van szó és nem teljesen adósság elengedésről beszélünk ebben az esetben, hanem az ellenkezőjéről. Ez azt jelenti, hogy a magáncsődöt kérő személynek vagyontárgyait eladják, azaz értékesítik és kijelölnek valakit, aki beosztja helyette a pénzét. Ha az adós teljes mértékben együttműködik, elengedik a tartozás egy részét és új lappal indulhat.

Nem annyira egyszerű persze a magáncsőd 2014-es bevezetése során sem ebbe beszállni, mert nagyon sok kizáró ok van, mint a büntetett előélet, stb. Ezen felül minden vagyontárgyunkról leltárt kell készíteni és mindenről listát kell csinálnunk, bevétel, jövedelem, havi rezsi, stb., tehát nagyon részletesen belenéznek életünkbe. Az látszik elsőre, hogy se túl szegény és se túl gazdag adósoknak nem engedik ezt az intézményt alkalmazni. Csak az szállhatna be ebbe a programba, akinek nincsenek közüzemi tarozásai, feltétel, hogy az összes banki tarozásból legalább egy minimum 400 ezer forintos tétel esetében 90 napon túli tartozás álljon fenn és akkor kérhető, minimum 5 milliós tartozás fennáll. Ezek mellett a magáncsőd természetesen nem ingyen vehető igénybe, mivel adatszolgáltatási díjat és elég tetemes eljárási illetéket kell megfizetni a belépéskor.

Tehát mindenképpen át kell gondolnunk az egész lehetőséget, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy adósságunkat végre magunk mögött tudjuk. Nem feltétlenül jó választás ezt az eljárást igénybe venni, hiszen van pozitív hatása, de inkább több a negatív.

Küldenek egy felügyelőt,
aki életünk minden percénél ott lesz, kezeli a pénzünket, beosztja az életünket és sok más olyan dolog is van amit nem akarunk magunk mellett tudni viszont, hogyha együttműködünk eltörli az adósságunk egy részét.

A bankszövetség szakemberei nem tartják a legutolsó javaslatot túlságosan meggyőzőnek, úgy gondolják, hogy jóval munkaigényesebb és drágább a tervezet, mint amekkora haszonnal járhatna a magánszemélyeknek és a másik oldalon a bankszférának. Mivel ez a megoldás főként azokra a magánszemélyekre vonatkozhatna, akik devizahitelük miatt kerültek lehetetlen helyzetbe, így a mostani tervezet szerint ebben az esetben is a bankok megrövidülnének azokkal az összegekkel, melyeket a magáncsőd keretében együttműködés esetén a magánszemélynek elengednének.

Azokban az országokban, ahol már működik a magáncsőd rendszere azokat a tapasztalatokat vonták le, hogy ez az intézmény nem alkalmas arra, hogy nagy tömegeket mentsenek meg e megoldással. Hazánkban pedig a legutolsó jegybanki statisztika azt mutatja, hogy jelenleg 627000 olyan banki hitel van, melyet nem tudnak teljesíteni, ennek ötöd része pedig jelzálogkölcsön. Nehezítené a helyzetet, hogy rengeteg olyan család van, ahol nem lehet pontosan megállapítani a havi biztos bevételt, hiszen a feketegazdaságban keresett pénzeket senki nem igazolja, arról nem is beszélve, hogy a tervezet szerint olyan családok élhetnének a lehetőséggel, ahol igazoltan fel tudnak mutatni minimum 220000 forintos havi rendszeres jövedelmet. Hogy mi lesz végül is a magáncsőd 2014 – 2015 bevezetéséből, azt egyelőre egyáltalán nem lehet tudni, mert úgy tűnik, hogy az ez évi tárgyalása a parlamentben még egyáltalán nincs beiktatva a jelenleg ismert programba.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás