tavho gazarkedvezmeny nagycsaladosoknakAzt tényként kell kezelni, hogy a gazdasági helyzet az utóbbi időkben nem remekelt, sőt nagyon rossz irányba fordult. Az emberek fizetései nem nagyon nőttek és ezért jöhet be a képbe a távhő árának és a gázárnak a támogatása. Ez nagyon nagy segítséget jelenthet a családoknak és így meg tudnak spórolni pénzt, ezért tudnak másra is költeni, nem kell további pénzeket arra szánniuk, hogy ezeket a dolgokat igyekezzenek megoldani.

Ezért ez a támogatás a nagyon rossz helyzetben élő családoknak és embereknek nyújt amolyan segítséget. Erre nagy szükség lehet és minden bizonnyal sokan fognak vele élni. A távhő gázár kedvezménynek 2014 – 2015 évre is meg lesz az az előnye, hogy a földgázt és a távfűtés szolgáltatást olcsóbban vásárolják meg azok, akik hozzájutnak ehhez a támogatáshoz.

A kedvezmény e mellett határozatlan idejű is. A közüzemi tartozás mérséklődésére is lehet számítani ezzel a lépéssel. De az átmenetileg vagy tartósan rossz helyzetben lévők is segítséget kapnak ezzel, és némi esélyt arra, hogy kikecmeregjenek a veremből. Évente 41040 + 20520 MJ földgázmennyiséghez lehet hozzájutni kedvezményes áron annak, aki megkapja ezt a támogatást. A számlán szereplő ügyfél az, akinek be kell és lehet az igényt nyújtania. A Magyar Államkincstáron keresztül lehet kérvényezni a segélyt. Az igénylőlapot is hozzájuk kell elküldeni kitöltve és aláírva postán. Az is nagyon fontos, hogy a beadni kívánt kérelem mellé kell csatolnunk az utolsó havi gázszámlát. Nincsen az időhöz kötve, hogy mikor adjuk be az igénylést, ezért legyen szó az év bármelyik napjáról, amelyik szimpatikus azon a napon elküldhetjük.

A másik fontos dolog, hogy visszamenőleg is lehet kérni a támogatást, így megkönnyítve az emberek dolgát ezért ez egy kiváló ötlet. Arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy a kérvény, azaz az igénylés jogszerű legyen, ami azt jelenti, hogy ténylegesen jogosult legyen rá a kérelmező személy. Azért kell erre oda figyelni, mivel, hogyha kiderül, hogy nem vagyunk jogosultak a kedvezményre, akkor akár büntetés is történhet.

MEGOSZTOM másokkal is a Facebook-on!

Nagyjából ugyan azokkal
a feltételekkel találkozhatunk a fűtési támogatással kapcsolatban. Ez az igény benyújtható ott, ahol olajjal, szénnel vagy fával fűtenek. A rendszer sokkal egyszerűbb lett, így nem kell azon aggódnunk, hogy ha meg szeretnénk igényelni a támogatást, akkor nem fogjuk tudni azt megtenni, mert nehéz hozzájutni.

Ezért felhívjuk mindenkinek a figyelmét, hogy ha lehet, akkor minél hamarabb tegye meg az igénylést és nem azért, mert időhöz van kötve, hanem azért, mert ha minél előbb kap támogatást, akkor sokkal könnyebben tudja venni az akadályokat. Ha nem tudja, hogy hogyan is fogjon bele az igénylésbe, mindenképpen térjen vissza a cikk elejére, ugyanis ott már megemlítettük, de érdemes valaki olyat is megkérni, aki némileg jártas az igénylések terén és lehet, hogy olyat kéne keresnie, aki már igényelt támogatást vagy az önkormányzatnál is érdeklődhet. Persze csak akkor, hogy ha nem tudja egyedül megoldani a helyzetet.


A távhő és gázárkedvezmény nagycsaládosoknak 2014-2015 évre azért is egyszerűbb az igénylést illetően, mivel a támogatás be lett építve a lakásfenntartási támogatásba, ennek részeként ítélhető oda. A főként fűtésre vonatkozó kedvezmény azoknak is rendelkezésre állhat, akik a segély iránti kérelem benyújtását megelőzően már részesültek valamilyen energiatámogatásban. Kijjebb tolódott a támogatással kapcsolatos legfelső jövedelem határa is, jelenleg ez a maximum összeg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 250 százalékának felel meg, ez pedig a mai állás szerint 71250 forintnyi támogatást jelenthet. Amint azt már említettük, a támogatást az önkormányzat többféle képen is megvalósíthatja, módjában áll akár vegyesen is adnia, tehát egy részét természetben, a másik részét pedig készpénzben kifizetve.

A távhő és gázárkedvezmény 2014 - 2015-ös évre vonatkozó számítási módszere hasonlóan történik a lakhatási támogatás mértékének számításához, vagyis jövedelem alapon történik a számítás, ami azt jelenti, hogy nem az egy főre jutó kereset a mérvadó, hanem a fogyasztási egységre jutó keresetet veszik alapul. Ennek megfelelően az arányszámok alakulása a következő: a háztartás első nagykorú tagjára 1, a másodikra 0,9 a továbbiakban pedig minden nagykorú családtagra tekintettel az arányszám 0,8. A háztartás első, illetve második kiskorú személyére vonatkoztatva az arányszám fejenként 0,8, és a továbbiakban minden egyes kiskorú személy tekintetében az arányszám minden tag esetében 0,7. A távhő és gázárkedvezmény 2014 – 2015 években persze azoknak is elérhető, akik nem rendszeres jövedelemmel bírnak, így például aki vállalkozó, netán alkalmi munkából tartja fenn magát, a feladat az ő esetükben annyi, hogy a kérelem benyújtása előtti egy év jövedelmét kell igazolniuk a kérelemhez mellékelve.

  
Ezt már olvasta?Bezárás