apolasi dijÁpolási díj 2015 - 2016 - Az ápolási díjról rövid bevezetőként azt kell tudni, hogy nagyon súlyos betegek miatt került bevezetésre. Az ápolási díjra az jogosult, aki rokonát ápolja és olyan személy az ápolt, aki még nem töltötte be a 18. évét tehát gyermek és tartós betegsége miatt gondozásra, ápolásra szorul, és erről a szakorvosa nyilatkozik, illetve életkortól függetlenül súlyosan fogyatékos személy. A fő szempont, hogy a rehabilitációs hatóság meghozza a döntést, hogy nem képes saját magát ellátni az illető, ezért ellátásra szorul. Az ápolási díj alanyi jogon jár, ennek jelenlegi összege havonta 29500 forint.

Arra a személyre vonatkozóan, aki súlyosan fogyatékos és fokozott ápolásra szorul, azonban nem felel meg a kiemelt ápolási díj kifizetési feltételeinek, emelt összegű ápolási díj adható, ennek mértéke a költségvetési törvény szerint megszabott alapösszeg 150 százaléka, azaz 44.250 forint.

Kiemelt ápolási díj annak jár, aki olyan hozzátartozót ápol, akit a rehabilitációs hatóság teljes körű minősítésében megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló törvény ide vonatkozó módosítása értelmében E minősítési kategóriába sorol be, és akire tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak fogyatékosságára, illetve súlyos betegségére tekintettel. A kiemelt ápolási díj a rendes ápolási díj a törvény szerinti alapösszeg 180%-a tehát 53 100 forint.

Az ápolási díj feltehetőleg 2016 évben is ugyan olyan feltételekkel fog rendelkezni, mint 2015-ben. Viszont a jövő még egy kicsit ködös nem lehet előre megjósolni, hogy mi hogyan fog alakulni csak sejteni lehet főleg a mostani időszak eljövetelével nem tudni, hogy mi lesz. Ennek ellenére mindenképpen nézzen vissza, hogy a legfrissebb információkhoz jusson hozzá hétről hétre és így képbe kerüljön a különböző törvényekkel, díjakkal és egyéb újdonságokkal kapcsolatban.

Kérjük, mondja el a véleményét, mert véleménye másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás