mikor kapok csaladitMinden gyermekes családban fontos kérdés, hogy mikor kapunk családit: A családi pótlék magában foglalja a nevelési ellátást, az iskoláztatási költségek támogatását, mely tulajdonképpen az állam hozzájárulása a gyermek születésétől tankötelezettsége időtartamáig. A nevelési ellátás a születéstől kezdődően a gyermek tankötelezetté válásának évében október 31.-ig jár, majd ettől kezdve családi pótlékként az iskoláztatási ellátását vehetik igénybe.

Családi pótlékra, vagyis nevelési ellátásra az a szülő jogosult, aki vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermekét neveli saját háztartásában, vagy a jogosult szülővel együtt élő házastárs. Jár a nevelési ellátás a hivatásos nevelőszülőnek, gyámnak, illetve nevelőszülőnek is, vagy akinél, a gyermek ideiglenes elhelyezésre került a még nem tanköteles gyermekek tekintetében.

Amikor a gyermek tankötelessé válik, abban az évben november 1. napjától a az iskoláztatási támogatás címszó alatt jár a családi pótlék egészen addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, 20. életéve betöltéséig.

Persze nem csak az fontos, hogy kinek jár a családi, hanem az is, hogy ez az összeg mennyi és azt is jó tudni, hogy mikor kapjuk meg a pótlékot.

A családi pótlék összege jelenleg 1 gyermek után 12.200.-Ft, egyedülálló szülőnek 13.700.-Ft. 2 gyermek után 13.300.-Ft gyermekenként, egyedülálló szülőnek 14.800.-Ft gyermekenként. 3 vagy ennél több gyermek után a család 16.000.-Ft-ra jogosult gyermekenként, ha pedig egyedülálló szülőről van szó, akkor 17.000.-Ft ez az összeg gyermekenként.

A családit a Magyar Államkincstár utalja a jogosult számlájára, még az év hátralévő részében ez a következő időpontokban várható: augusztus 1., szeptember 1., október 1., november 3., december 1.

{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás