ujszulott a haznalEgy apró újszülött jövevény a háznál hatalmas boldogság és öröm az egész család számára, de ugyan akkor igen nagy izgalommal is jár. A kismamát persze a kórházból úgy bocsátják útra, hogy ellátják minden féle jó tanáccsal, ám ez nem jelent hosszú távú biztonságérzetet, hiszen minden csecsemő képes olyan dolgokat produkálni, amire sem az édesanya, sem a gyakorlott nagymamák, családtagok nincsenek felkészülve. Nézzük, ha épp most van újszülött a háznál, mire ügyeljünk leginkább? Az első leginkább kétségbeejtő helyzet a kisbaba táplálásával adódhat, amikor az újdonsült anyuka nem tudja eldönteni, hogy a baba eleget, vagy keveset, netán túl sokat eszik. A legjobb,  amit egy első gyermekes kismama tehet, ha minden evést feljegyez, méri a babát és ha a legkisebb kétség is felmerül, hogy valami nincs rendben, akkor akár a védőnőtől, akár a gyermekorvostól tud tanácsot kérni.

Ahhoz persze, hogy minden gördülékenyen menjen, mielőtt a baba megszületik és hazamegyünk vele, kellően fel kell készülni az ő fogadtatására. Felsorolunk néhány olyan kelléket, melyet mindenképp érdemes már a szülés előtt közvetlenül beszerezni, mert ezekre nagy szükség lehet már az otthon töltött első napon is és ne kelljen az apukát, nagymamát azonnal vásárolni szalasztani, ha szükség van bizonyos dolgokra. Hogy a baba megfelelően kényelmes körülmények közé érkezhessen, mindenféle képen már otthon kell lennie a babaágynak, lehetőség szerint egy pelenkázónak, és persze jó, ha meg van már a babakocsi is. Ezekhez szükséges még néhány apróbb kellék, mint nadrágpelenka, a gumilepedő, az textilpelenka, popsi törlő kendő, popsi krém, babaruhák, nagyon fontos a cumisüveg, amiből legalább 2 darabra szükség lehet. ne feledkezzünk meg a fürdetéshez szükséges kellékekről sem, a kisméretű fürdőkád mellé szerezzünk be babaolajat, vízhőmérőt, fürdőlepedőt, vattapamacsot és puha, finom tapintású fürdőlepedőt.

A nagy rohanásban azt sem szabad elfelejteni, hogy egy újszülöttnek a 24hőháztartása még nem beállt, így igen csak figyelni kell arra, hogy a testhőmérséklete mindig megfelelő legyen, a környezet hőmérsékletére ezért oda kell figyelni. Az egészséges hőmérséklet egy lakásban, abban a szobában, ahol a baba tartózkodik 22 -24 fok között legyen, ehhez persze igen hasznos, ha beszerzünk egy szobahőmérőt is.

Az első szülést követően az anyukák legtöbbje fél a köldökcsonk kezelésétől, ápolásától, pedig nincs mitől tartani, a természet ezt is megoldja, csak az ehhez szükséges eszközökkel is fel kell készülni, mint a fertőtlenítő hintőpor és alkohol, ezeket a hagyományos fültisztító pálcikákkal fel lehet vinni és ami fontos, hogy a fürdetésnél ezt a részt ne érje víz. Az első hetekben nem nagyon van szükség márkás babafürdető készítményekre, sokkal inkább lényeges, hogy bőrfertőtlenítő szerrel, krémmel ápoljuk minden alkalommal a kicsi bőrét.

Talán megemlítettük a legfontosabb dolgokat, amikor újszülött van a háznál, mire ügyeljünk, de persze minden baba másképp reagál a külső világ első hatásaira és bizton állíthatjuk, hogy egy két nap alatt minden édesanya teljesen ráhangolódik a kisbabájára és a felmerülő nehézségeket, akadályokat rövid idő alatt könnyedén megtanulja leküzdeni.

{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás