1 logoHazánkban jelenleg 13. havi családi pótlék azoknak a családoknak jár, melyben tartósan beteg, vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek. Aki a családi pótlékot a jogosultak közül a munkahelyén keresztül kapja, az augusztus 15.-éig fogja kézhez kapni a dupla összeget, mivel a törvény értelmében a július hónapra járó családi pótlék duplája a normális összegnek.

A családi pótlék összegével kapcsolatban vannak a jövő évre vonatkozóan is változást ígérő tervezetek, mivel a jelenlegi rendszert folyamatosan vizsgálják. A mostani három elemből álló családtámogatási rendszer nem minden elemét tartják a szakértők igazságosnak, mivel a támogatás legfőbb célja az kellene legyen, hogy a gyermekszegénység megszüntetését szolgálja. Az új tervek szerint a családtámogatási rendszerben elérhető összeg akár duplájára is növelhető és a legfontosabb, hogy egységessé tehető. Elképzelhető, hogy keresettől, jövedelemtől függetlenül minden egyes jogosult család ahol gyermeket nevelnek, adómentes és a mostaninál jóval magasabb összegű támogatást kaphat.

Amennyiben a fentiek megvalósulnak, ennek új eleme lesz, hogy megszűnik a 13. havi családi pótlék, jobban mondva beépítenék azt a magasabb összegű pótlékba, ami azt jelentené, hogy a családok rendszeresen havonta egy az eddiginél magasabb összegre számíthatnának.

Hasonlóan ehhez az elvhez, a rendszeres gyermekvédelmi támogatás is beépülne az egységes családi pótlék összegébe, elejét véve ezzel annak a stigmatikus módszernek, amikor havonta vagy negyed évente a családnak külön kérnie kell segély formájában a pótlékot. Jelenleg még kifizetésre kerül a 13. havi családi pótlék, tehát erre a dupla összegre a jogosultak most augusztusban számíthatnak. Az is biztos, hogy bár milyen formát ölt a családi pótlék rendszere, ez továbbra is adómentes marad, semmiféle járulékot sem kell ez után fizetni.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás