1 logoMég mielőtt mindenki belevetné magát a nyári programokba, azelőtt egy fontos téma kerül sorra. A helyes kiejtés nem csak azért fontos az iskolában, hogy ne röhögjék őt ki a többi gyerek. Az se lenne kellemes, ám ez azért még mondhatni túlélhető. Az írástanulást viszont nagyban megnehezítené, a gyerekek ugyanis azt írják le, amit hallanak. A logopédiai vizsgálat szuper program a gyereknek. Játékos feladatokat kell megoldania a logopédus segítségével. A foglalkozásokon ráadásul akár még a szülő is bent lehet a gyermeke háta mögött, nehogy szorongni kezdjen nélküle, és emiatt szülessen rossz eredmény.

Először egy szabadon választott mondókát kell elmondania a gyereknek, amivel az összefüggő beszédet figyeli meg a szakember. Aztán pedig játékos feladatokkal megvizsgálja a gyerek szókincsét, illetve azt is, hogy nincs - e esetleg gond a hallásával vagy épp a rövid távú memóriájával. Meg kell különböztetnie hasonló hangzású szavakat (doboz, toboz), illetve vissza is kell mondania jó hosszúkat, amiket valószínűleg még sosem hallott.

Ezután a szülőt is kikérdezi a logopédus, hogy minden rendben volt - e a terhességgel, a szüléssel valamint az esetleges korai fejlődésével. Ha a szakember nem talál semmi kifogásolni valót vagy épp valamilyen betegségre vonatkozó jelet, akkor végül az is lehet az eredmény, hogy a gyermek egyszerűen az R hangot nem tudja kiejteni. Ám ezt a következő évben orvosolják. Ilyenkor érdemes mindenféle játékos nyelvtornákat adni a gyermeknek, például érje el a bajuszát, a szakállát, nyalja le a mézet a szája körül és lalalázzon, mert az L hang az R előszobája, és minden, ami megmozgatja a nyelvét, csak segíthet.

Akik már megtanulták - Vannak már olyan meglett felnőttek is, akik akár 30 – 40 évesek, ám eddig nem voltak tisztában azzal, hogy ők bizony beszédhibások. Nagyon sok embernél jelent problémát az R hang helyes kiejtése. Sokan a normál beszéd közben nem is raccsolnak, ám valahogy mégsem szabályosan képzik ezt a hangot. Ha valamely szülő raccsol, akkor nagy eséllyel a gyerekek vagy épp a gyermek is úgymond „eltanulhatja” a szülőtől. Ám ezt meg lehet tanulni. Akár a gyermekünkkel vagy épp gyermekinkkel közös foglalkozás keretein belül gyakorolhatjuk ezt a foglalkozást.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás