1 logoA legtöbb kamaszt izgatja az a fajta móka, amikor a héliumos lufiból belélegeznek és jópofa vicces hangot adhatnak ki ettől. Azt azonban csak elvétve, nagyon minimálisan tudják, hogy mit okozhat a Hélium belélegzése? Amikor valaki tiszta Héliumot lélegez be, az igazából igen csak veszélyes lehet, mivel ilyenkor a tüdőnkből kiszorul a tüdő normál működéséhez szükséges oxigén mennyiség, vagyis veszélyes oxigénhiány léphet fel. Miután a szervezetünk rendes működéséhez állandóan szükséges a megfelelő oxigén mennyiség, így ha valakinek a szervezete rosszul reagál a Hélium belégzésre, akár fulladás is lehet a végeredmény! Már egy slukkolás tiszta Hélium is okozhat nagy bonyodalmat - oxigénhiányt -, de ennél több kerül a szervezetbe, akkor jobbik változatban enyhe szédülést okozhat, azonban ennél sokkal nagyobb veszélyt is jelenthet. Nem beszélve arról, ha folyamatosan lélegezzük be a Héliumot, akkor bekövetkezhet az ájulás, sőt, ahogy említettük ennél sokkal tragikusabb eredménye is lehet.

Nem szabad elfelejteni, hogy mit okozhat a Hélium belélegzése, még akkor sem, ha tapasztaljuk, hogy a belégzés utáni normál levegővétel helyreállítja a szervezetben a rendet, mert a kimenetelét nem lehet előre megjósolni, főleg azt, hogy kinek hogy reagál a szervezete. Érdemes tehát mindenképp mérlegre tenni azt, hogy néhány perc "mulatság" - aminek a végeredménye nem ismert - megéri-e?

Az is előfordult már, hogy valaki nem lufiból, hanem egyenesen a héliumos palackból szippantott, ami e lufis változatnál még jóval nagyobb veszélyt jelenthet, mert a túlnyomásos gázból való belégzés során akár meg is repedhet a tüdő, vagy tüdő embólia lehet a végeredmény! Ugyan ekkora veszélyt jelenthet amikor túlnyomásos oxigénből lélegzünk be, így egyik változat sem ér meg annyit, hogy kipróbáljuk még a vicc kedvéért sem!

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás