orokbefogadas tudnivaloiCsak az a nagykorú személy lehet örökbefogadó, aki cselekvőképes és az örökbefogadás előtti tanácsadáson és felkészítésen részt vett. Ez nem elég persze, ugyanis a felkészítő tanfolyamon eredményesen kell részt vennie. Egy gyerek felnevelése, akit örökbe fogadnak, nagy felelősséggel jár és nagyon alaposan meg kell fontolni a szülőknek, hogy tényleg bele akarnak-e vágni. Muszáj felkészültnek lenni, ugyanis ha eldöntöttük azt, hogy ténylegesen örökbe akarunk fogadni egy gyereket, akkor amíg fel nem nő, gondoskodnunk kell róla, hiszen mi leszünk a hivatalos gyámjai. Ráadásul az eljárás során a leendő szülő személyisége és magatartása is megfelelőnek kell, hogy tűnjön.

Az is fontos feltétel, hogy a gyereknél legalább 16 és legfeljebb 45 évvel kell, hogy idősebb legyen az örökbefogadó szülő. Az örökbefogadás célja az, hogy azon gyermek, akiknek nincsenek szülei vagy valamilyen okból nincsen hozzátartozója, egy olyan helyre kerülhessen, ahol gondoskodni tudnak szellemi és testi fejlődéséről a jövőben és, hogy olyan családban nőjön fel, ahol nem kell nélkülöznie. Az örökbefogadásnak két fajtája van, a nyílt és a titkos örökbefogadás. Ha a vér szerinti szülő hozzájárul, hogy egy általa ismert ember fogadja örökbe a gyereket, akkor nyílt örökbefogadásról van szó. Hogyha olyan személy fogadja örökbe a gyereket, akit nem ismer a vér szerinti szülő, akkor beszélhetünk titkos örökbefogadásról. A legtöbb eset a titkos örökbefogadással végződik.

Magyarországon körülbelül 800-1000 között vagy körül mozog az örökbe fogadások száma évente. A gyámhivatal minden tekintetben körültekintően jár el így, ha örökbe fogadjuk a gyermeket, akkor a gyámhivatal ki fog járni rendszeresen ellenőrizni, hogy minden olyan körülmény meg van-e, ami ahhoz kell, hogy a gyermek biztonságban legyen.

Azt a személyt, aki örökbe akar fogadni egy gyermeket, azt pszichológiai alkalmassági tesztnek vetik alá, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem kerül rossz kezekbe a gyermek. Az örökbeadási folyamat a fent említetthez kapcsolódik. A szülőnek le kell mondania a gyerek feletti gyámságról és lényegében átruházza azt azokra a szülőkre, akik örökbe fogadják a gyermeket. A fent említett két módon lehet ugyan úgy örökbe adni, mint fogadni.

Az örökbefogadó szülőknek szintén jár a legtöbb olyan gyermek utáni támogatás 2015-ben is, amely a vér szerintiszülőket megilleti, így többek között jogosult a szülő gyermek örökbefogadás esetén az anyasági támogatásra akkor, hogyha az örökbefogadási engedélyt a születés után 180 napon belül kiadták és az igénylést is ez időn belül kell beadni. Az anyasági támogatás összege minden egyes örökbefogadott gyermek után az aktuális öregségi nyugdíj 225 százaléka, ha pedig ikrekről van szó, akkor 300 százaléka.

Egy örökbefogadó nő jogosult a terhességi-gyermekágyi segélyre is csecsemő örökbefogadása esetén akkor, hogyha a kisgyermek születését megelőző két év során volt az anyának minimum 180 biztosított napja.

Gyermek örökbefogadási támogatásként 2015-ben is lehet számolni természetesen a családi pótlékkal, sőt, a jelenlegi törvényi rendelkezések szerint az örökbefogadó szülő már a az örökbefogadási eljárás megindítása után, a jogerős végzés kiadása előtt, de már az ideiglenes gyámság gyakorlásától kezdve  is jogosult erre a támogatásra. Nagyon fontos tudnivaló, hogy annak a családnak, ahol van már gyermek, örökbefogadáskor magasabb összegű családi pótlék jár, mint a normál családban nevelt két gyermek után.

Mondja el véleményét nekünk a témát illetően itt:
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás