valas2015 és 2016 évben is érdekes téma a válóper, hiszen sajnálatos módon nagyon sokan döntenek úgy, hogy miután megkötötték a házasságot, idővel elállnak tőle. A visszaesések mellett továbbra is nagyon magas az olyan arány, amikor a házasságok nagy része válással végződik, ez olyan 60-70%-os arány. Rengeteg oka lehet, hogy miért válnak el az emberek, mégis ez a tendencia sajnos egyre inkább növekszik amellett, hogy kissé visszaesést lehet tapasztalni ezen a téren az előző évekhez viszonyítva.

Az egyik leggyakoribb ok, hogy sokan megfontoltság nélkül mennek bele a házasságokba, ami gyakran ezért végződik válással. Ilyenkor mindkét fél szeretne rajta túl lenni, mert a jogi hercehurcát senki sem szereti, csak szeretnének kilépni a rossz kapcsolatból és elfelejteni az egészet. A válás elleni módszerek egyik legjobbika, hogy megfontoltan, átgondolva kötjük meg azt a bizonyos életre szóló kapcsolatot, amit a házasság jelent.

Az első lépés
amikor valaki mégis válásra adja a fejét, hogy beadja a válókeresetet. A felek nevének mindenképpen szerepelnie kell a papíron, úgy mint az állandó lakcím, anyja neve, munkahely valamint jövedelem és elérhetőség. Ráadásul meg kell jelölni, hogy ki a felperes és az alperes, e mellett a gyerekek számát is fel kell tüntetni, hogy ha van. A felperesnek a keresetlevélben meg kell jelölnie, hogy mi a célja a válással. Tartásdíj és a gyermek elhelyezés is elő fog kerülni, ezért mindenképpen fel kell készülni ezekre a lépésekre. Itt van még a közös vagyon megosztása, mert erről is döntenie kell a bíróságnak. A keresetlevéllel együtt be kell adni egy 30 000 forint eljárási illeték befizetéséről szóló igazolást is és a házassági anyakönyvi kivonatot, valamint a gyerekek anyakönyvi kivonatának másolatát.

Ezután az első tárgyalás következik, ahol a felperesnek megjelenni kötelező, de az alperesnek nem. Ha a felperes nincs ott, akkor lezárják az eljárást. Az első tárgyalás egy úgynevezett békítő tárgyalás, mert ha kibékül a két fél, akkor lezárhatják az ügyet. Akkor is lezárják a tárgyalást, ha bizonyíthatóan 3 éve külön élnek a felek és a gyermekek elhelyezését megoldották. Ezután jön a halasztási időszak, és ha még mindig folytatni szeretnék a tárgyalást, akkor 3 hónap után kérvényt kell benyújtani a tárgyalás folytatásához, ekkor pedig kijelöli a bíróság a tárgyalási napot. Ezt követően zajlik le a második számú tárgyalás, melynek az a nagy fontossága, hogy ez alkalommal zajlanak le a vitás ügyek megtárgyalásai, a bizonyítási eljárások ekkor bonyolódnak, hiszen ezek kellenek ahhoz, hogy a bíróság meg tudja hozni válóperes ítéletét és az eljárást le lehessen zárni. E második tárgyaláson van mód az esetleges tanúk behívására és amennyiben a bíróság elrendelte szakértők megjelenését, az ő meghallgatásukra is. A bizonyítási eljárás lezárása után érhet vége a pernek, majd ekkor a bíróság meghozza döntését.

A második tárgyalás alkalmával, a meghallgatások után születnek meg a legfontosabb döntések, hiszen ekkor hirdeti ki a bíróság, hogy milyen döntéseket hozott a gyermekek elhelyezése, láthatása tárgyában és persze legalább ilyen fontos kérdés a gyermektartási díj, valamint a vagyonmegosztás kérdése is. Amikor egy válás várhatóan nagyon sok olyan témát érint, ahol vitákra lehet számítani a felek között, ott lehetőség szerint mindenképp érdemes ügyvédet fogadni, vagy legalábbis szakértő segítségét kérni, mert az emberek közül kevesen tudják, mi az, ami egy válóper során nekik jár, pedig hosszú évek után általánosságban az jellemző, hogy a válófélben lévők mindegyike igen sok évet dolgozott a közösen megszerzett vagyonért.

Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás