gyermek utani tamogatasokMinden kisgyermekes szülőnek és háztartásnak nagyon nagy szüksége van ma hazánkban is azokra a gyermek utáni támogatásokra, ellátásokra, kedvezményekre 2015-ben is, melyek némileg legalább megkönnyítik a kisgyermek ellátásához szükséges anyagi helyzetet. A gyermekgondozási segély, azaz a gyes addig jár, amíg a gyerek be nem tölti a második életévét. Viszont azt figyelembe kell venni, hogy ikergyermekek születésénél és a tartósan beteg gyerekeknél, akik súlyosan fogyatékosak a folyósított gyermekgondozási segély ideje, azaz időtartama nem fog változni. Azt tervezik, hogy 20 hivatal helyett a szülőknek 300 helyük lesz az ügyek intézésére és az ügyintézési idő 30 napról 18 napra csökkenhet 2015-ben.

Az anyasági támogatást csak egyszer lehet felvenni közvetlenül a szülés után, melynek az a feltétele, hogy a kismamának legalább 4-szer el kell mennie terhes gondozásra. Ennek az összege 64 125 Forint, de ikreknél ez az összeg 85 000 forint. Az anyasági támogatásból nem vonják le az adójárulékot. Ha a kismama tudja igazolni, hogy 5 hónapig külföldön volt a várandósága alatt, akkor az ellátásra a terhességi gondozáson való részvétel nélkül is jogosult.

A szülési szabadság idejére jár a kismamának TGYÁS, a terhességi gyermekágyi segély, melynek összege a kismama előző jövedelmének függvényében alakul. A napi átlagot a táppénznél alkalmazott rendelkezések szerint számolják ki akkor, ha a biztosított személynek az irányadó időtartam alatt volt 180 nap igazolt jövedelme, bére. Amennyiben nem volt, akkor a maximálisan egy napra adható ellátás a minimálbér duplájának 30-ad része, azaz 52000 forint bruttó összeg lehet. Normál esetben a TGYÁS a napi átlagkeresetnek a hetven százaléka, melybe beleszámít a szabadságok és betegszabadságok ideje is. Mint ahogy az már törvénybe lett iktatva, 2015-ben is igényelheti a TGYÁS-t indokolt esetben az édesapa, elvált szülök esetében a gyermeket nevelő édesapa, valamint az örökbefogadó szülő is igényelheti.

A családi pótlék folyósítása és az arra való jogosultság most sem fog változni, hiszen 2015-ben is annak a személynek jár, aki olyan gyermeket nevel háztartásában, aki után erre az ellátásra jogosultságot élvez. Viszont az változás, hogyha az elvált szülők felváltva nevelik a gyereket, akkor kérvényezni lehet, hogy az összeget fele fele arányban kapják meg a szülők, ezzel igazságosan elosztva az összeget. A családi pótlék összege, ha egy gyermekről beszélünk, akkor 12 000 forint, de ha két gyerekről beszélünk, akkor minden gyerek után 13 300 forint jár. Amennyiben valamelyik szülő egyedül neveli a gyereket akkor egy gyermeknél 13 700, két gyermeknél gyermekenként 14 800 valamint három és több gyermek esetén gyerekenként 17 000 forintról beszélünk. Amikor tartósan fogyatékos gyerek neveléséről van szó akkor egy gyermekre 23 000 Forint havonta a családi pótlék összege, ha pedig a gyereket egyedül neveli a szülő, akkor 25 000 forint.

A GYED azon kívül, hogy az igénylés jobban fog menni, simábban semmilyen komolyabb változáson nem fog keresztül esni. A GYES-nél is ez a helyzet az igénylés egyszerűbb lesz, mint volt, és már örökbe fogadott gyermekek után is járni fog a támogatás. Ráadásul mostantól egy egyszerű ügyintézéssel el lehet majd intézni az igénylést. Vannak még a helyi önkormányzatok támogatásai, ami azt jelenti, hogy nagyon sok önkormányzatnál igényelhető csupán egyszeri támogatás az után, hogy megszületett a kisbaba. Ennél a támogatásnál önkormányzatonként eltérőek lehetnek az összegek is és a megszabott feltételek is, de minden esetben megéri erről idejében tájékozódni a lakóhely szerinti irodában. Tehát minden szülő, akit érdekel és érint e téma, mindenképpen rágja magát át, mert megtudhatja, hogy hogyan lehet egyszerűen gyorsan segítséget kapni, főleg az egyedülálló szülők, akiknek sokkal nehezebb, mert egyedül kell mindenről gondoskodniuk. Hogyha további információkhoz akar jutni a témával kapcsolatban, akkor mindenképpen látogasson vissza oldalunkra, hogy képbe kerüljön e téren.

Sok olyan szülő van, akiknek nagyon sokat jelentenek ezek a támogatások, hiszen mindenféle anyagi segítség jól jön ilyenkor. Azon kívül, hogy a baba egy gyönyörű áldás, anyagi vonzata is van, amiről beszélni kell. Arra a helyzetre vannak a gyermek utáni támogatások, ellátások, kedvezmények 2015 évben is, hogy ha túl sok az anyagi felelősség vállalás és nem tudják kifizetni azt, amit kell, a kisgyermek ne lássa ennek kárát. Ezen próbál meg segíteni a kormány 2015-ben is, hogy az önök válláról kismértékben levegye a terheket. Persze ezek nem nagy összegek, de mégis több mint a semmi, és mint ahogyan már említettük minden segítség jól jöhet.

Mondja el véleményét nekünk a témát illetően itt:
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás