fogyatekossagi tamogatasA fogyatékossági támogatás azért jött létre, hogy a fogyatékosságból keletkező hátrányokat az állam tudja ellensúlyozni. Fogyatékossági támogatást azok a 18 életévüket már betöltött egyének kaphatnak, akik Magyarországon élnek. Azt, hogy valaki súlyos fogyatékossággal rendelkezik-e vagy sem, azt a szakértő orvosi szervek állapítják meg. A támogatásra olyan személyek jogosultak, akik járóeszköz vagy protézis segítségére szorulnak, vagy kerekesszékbe kényszerültek, esetleg középsúlyos vagy középsúlyos autisták. A látás- és a hallás károsodott személyek is súlyos fogyatékossággal élőknek számítanak és ide sorolandók azok a személyek is, akiknek a maradandó fogyatékossága születési trauma, netán magzati károsodás révén alakult ki. Jogosult a fogyatékossági támogatásra az, akinek ez az állapota genetikai elváltozások révén, vagy egy súlyos betegség miatt 14 éves kora előtt alakult ki ez az állapota.

Hallási fogyatékosnak minősül az, aki hallást segítő eszközzel - mint például hallókészülékkel - sem tud rendesen hallani, vagy a halláskárosodás mellett nem tudja rendesen kiejteni a szavakat. Még támogatásra jogosultak azok a személyek, akik Williams szindrómában szenvednek, ez azt jelenti, hogy kromoszóma rendellenességben szenvednek. A hallás- és látás károsodás esetén azok jogosultak a támogatásra, akik alig látónak számítanak és műtéttel sem lehet az állapotukat korrigálni, valamint azok a látás károsultak, akik abszolút látóképtelennek lettek nyilvánítva.

A fogyatékossági támogatást más egyéb támogatás kiütheti, azaz kizárhatja, ilyen például a vakok személyi járadéka vagy a magasabb összeggel járó családi pótlék. Azonban azt mindenképpen tudni kell, hogy bármelyik támogatás lemondható, hogy utána egy másikat igényeljünk meg.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy mennyi lesz a fogyatékossági támogatás összege 2015-ben, hogy így előre lehessen kalkulálni. Valószínűleg a jelenleg érvényben lévő támogatási összegek nem változnak, melyek az alábbiak: 19.968 Ft a támogatás mértéke, hallási fogyatékos, illetve más fogyatékosság esetén, amikor az illető személy képes az önellátásra, 24.576 Ft a támogatás összege akkor, ha nem halláskárosodás, hanem más fogyatékosság az ok és az illető nem képes az önellátásra.

A fogyatékossági támogatás összege évente követi a nyugdíjak összegének változását. A fogyatékossági támogatás annak a hónapnak az első napjától fog járni 2015-ben is, amikor az igényt beadtuk az államkincstárhoz.

{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás