szules utani juttatasokA szülés utáni juttatások minden családot érintenek, ahová új jövevény érkezik. A juttatások formája 2015-ben is különfélesegélyek, támogatások lesznek, melyek ugyan nem pótolnak egy fizetést, de mégis sokat számítanak abban, hogy a baba első hónapjaiban megkönnyítsék a szülők életét anyagilag. Nézzük, melyek lesznek a szülés utáni juttatások 2015-ben – mi várható?  Az első ilyen pénzösszeg, melyre a kismama jogosult az Anyasági támogatás. Ezen összeg kifizetésének feltétele, hogy a kismamának a terhesség ideje alatt legalább négy alkalommal meg kell jelennie a terhes gondozáson, vagy amennyiben esetleg koraszülés történik, akkor egy alkalmat legalább igazolni kell.

Az Anyasági segély megilleti azt az örökbefogadó szülőt is, akinek a nevére a születés utáni 180. napon az örökbefogadást jogerősen engedélyezték. Szintén jogosult a támogatásra az olyan gyám, akinek a születést követően fél éven belül a született csecsemő a gondozásába, gyámsága alá kerül. Nem jogosult viszont Anyasági támogatásra az a szülő, aki hivatalos keretek között lemondott születendő gyermekéről, örökbe adta, vagy netán a gyámvédelmi hivatal gondatlan szülőnek való minősítés miatt elvette tőle a gyermeket.

A következő juttatás a szülés után, mely 2015-ben is jár a TGYÁS, azaz terhességi gyermekágyi segély. Ebben az ellátásban az részesülhet, aki a szülés előtt 24 hónapban rendelkezett minimum 180 nap biztosított idővel, vagy a biztosítás lejártát követően 42 napon belül szülte meg gyermekét, illetve a szülés ideje a biztosítás lejáratát követő 42 nap alatt táppénz, illetve baleseti táppénz folyósítása alatti időre esett.

A Gyermekgondozási segély – a GYES – alanyi jogon jár mindenkinek, nem feltétele, hogy az anyukának legyen munkaviszonya. A GYES lejárta után 2015-ben is igénybe lehet venni a GYED-et – a Gyermekgondozási díjat – addig, amíg a gyermek a két éves kort be nem tölti, de ennek a juttatásnak az igénybevételéhez rendelkezni kell a 180 napnyi biztosítási idővel.
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás